Home Technologie Na een migratie een optimalisatie van de cloud-omgeving

Na een migratie een optimalisatie van de cloud-omgeving

by Redactie
De gemakkelijkst te gebruiken clouddiensten die je online kunt vinden

Organisaties kiezen steeds vaker bewust voor het gebruik van een hybride- of volledige cloud-omgeving binnen hun ICT-landschap. Het biedt hen verschillende voordelen, onder meer op het gebied van schaalbaarheid en beheer. Is jouw organisatie al overgestapt naar een cloud-omgeving? Nadat een cloud migratie succesvol uitgevoerd is, breekt een periode aan van wennen. Het kost vaak tijd om de organisatie volledig mee te krijgen in het werken vanuit de cloud. Tegelijkertijd is het zaak om vooruit te kijken: hoe kun je een optimalisatieslag realiseren? Wat moet er gedaan worden om de bestaande governance IT te verbeteren? In dit artikel lees je er meer over. 

Grip houden op investeringen in een cloud-omgeving 
Het inrichten en optimaliseren van de IT governance is onder meer gericht op het grip houden op de kosten die men online maakt. Investeringen die gedaan worden in een hybride- of volledige cloud-omgeving moeten businesswaarde opleveren. Hoe zorg je dat deze businesswaarde gewaarborgd wordt? Naast de waarde van investeringen is het zaak om deze investeringen naast de richtlijnen op het gebied van security en bijvoorbeeld architectuur te leggen. Je wilt naast grip op de kosten bijvoorbeeld ook grip op datastromen  houden. Welke data bevindt zich straks in welke applicaties in de cloud-omgeving? 

Maak bij het inrichten van deze IT governance gebruik van bestaande frameworks, die over het algemeen zijn samengesteld op basis van best practices uit het werkveld. Door met zo’n framework aan de slag te gaan voorkom je dat jouw organisatie dezelfde fouten maakt als dat andere partijen in het verleden al gedaan hebben. 

Optimale IT spend in de cloud realiseren
Naarmate de cloud-omgeving verder uitgebreid wordt, zal het steeds lastiger zijn om de IT spend van de cloud onder controle te houden. Aan de ene kant willen organisaties zorgen voor een goed beheer op deze omgevingen. Tegelijkertijd probeert men de kosten zo laag mogelijk te houden om het bedrijfsresultaat niet te laten lijden onder een dergelijke migratie. Er zijn verschillende manieren waarop een cloud-omgeving op heel effectieve wijze kan worden beheerd. 

Doe dit bijvoorbeeld op basis van gebruikersrapportages over de verschillende onderdelen van de cloud-omgeving. Mogelijk worden specifieke applicaties maar eens per week, op een vaste dag gebruikt. Laat de applicatie op andere momenten in de werkweek uitgeschakeld om zo op de kosten te besparen. Er zijn verschillende organisaties die bedrijven kunnen helpen met dit soort vraagstukken. Nieuwe technologieën als de cloud bieden organisaties tal van kansen, maar brengen tegelijkertijd grote uitdagingen met zich mee. 

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer