Home Elektronica Over op led: 3 veelvoorkomende misverstanden

Over op led: 3 veelvoorkomende misverstanden

by Redactie
Over op led: 3 veelvoorkomende misverstanden

Overstappen op LED-verlichting. Er gaan zelfs anno 2019 nog veel misverstanden rond over LED-verlichting, en die misverstanden houden veel mensen en bedrijven tegen om over te stappen. Dat is zonde, want LED-verlichting heeft uiteindelijk vooral heel veel voordelen. Welke misverstanden bestaan maar niet correct zijn leggen we je uit

“LED-verlichting heeft een slechte kleurweergave”

Dat was ooit een beetje waar, maar al lang niet meer! De CRI (Color Rendering Index) van een lamp geeft aan hoe ‘kleurecht’ het licht is. En waar de kleurechtheid van LED-verlichting vroeger inderdaad minder was dan van een gloei- of halogeenlamp, is de CRI tegenwoordig net zo goed. Een Led-lamp doet dus heus niet onder voor een halogeenlamp zoals je waarschijnlijk gewend bent.

LED-verlichting is duur

Integendeel! Een LED-lamp is minder duur. LED-verlichting heeft een laag energieverbruik en een veel langere levensduur van bijvoorbeeld halogeenverlichting. Zo verbruikt een LED-lamp moeiteloos 10 keer minder energie dan een halogeenlamp. Een 5 watt LED-lamp vervangt moeiteloos een 50 watt. Bovendien gaat LED veel langer mee, tot wel 20 keer. Zeker als bedrijf zijnde moet je daarnaast ook op onderhoudskosten letten. Heb je een hoge hal waarin jaarlijks door een extern bedrijf alle plafond-TL-buizen moeten worden vervangen? Dan kun je beter investeren in LED panelen die veel langer branden. Dan hoeft het onderhoudsbedrijf ook niet te komen!

LED-lampen geven kil licht

Net als halogeenlampen, zijn ook LED-lampen in allerlei verschillende lichtkleuren verkrijgbaar.  Wees dus niet bang dat je bij de keuze voor LED-verlichting te maken krijgt met ijskoud, sfeerloos licht, dat was enkel vroeger zo. Lichttemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin. Zo kiezen veel mensen thuis voor verlichting met 3000 Kelvin, en kiezen kantoren voor 4000/5000 Kelvin. Geen idee wat bij jouw situatie of locatie past? Laat je dan adviseren bij een verlichtingszaak of bouwmarkt. Zij kunnen je ongetwijfeld helpen.

Hopelijk hebben we de meestvoorkomende misverstanden over LED-lampen kunnen weerleggen voor je. Ga voor LED, want het is eigenlijk altijd een slimmere, duurzamere én (op termijn) goedkopere optie dan halogeen!

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer