Home Gaming Playstation 5 kopen? Alles over de releasedatum en prijs van de PS5!

Playstation 5 kopen? Alles over de releasedatum en prijs van de PS5!

by Rob
Playstation 5

Het is al even geleden dat Sony de komst van de Playstation 5 onthulde. Over de releasedatum en de prijs van de PS5 is nog niets definitief bekend buiten dat het “late 2020” zal zijn. Insiders zijn van mening dat dit rond het najaar zal zijn. De interesse is echter dusdanig groot dat het verstandig is om alvast te pre-orderen om de Playstation 5 te kopen als je jezelf hiermee met de kerstdagen wilt vermaken. De prijs van de PS5 zal rond de €500 komen te liggen.

Introductie van twee spelconsoles: De PlayStation 5 en de PlayStation 5 Digital Edition

Met de boodschap ”Play Has No Limits” trekt Sony langzaam het doek van de Playstation 5. Druppelsgewijs brengt het merk wat informatie naar buiten over de nieuwe spelconsole waar iedereen al een lange tijd naar uitkijkt. Er is dus nog lang niet alles bekend over de PS5. Wat we wel weten is dat er niet één maar twee spelconsoles worden geïntroduceerd: De PlayStation 5 en de PlayStation 5 Digital Edition. Wat we ook weten is dat met de PS5 weer een nieuw tijdperk wordt ingegaan. Sony zal met de introductie van deze nieuwe spelconsole de lat weer hoger leggen in dit segment. Als je bij wilt blijven is het dan ook zeker de moeite waard om een pre-order te overwegen.

Playstation 5, wat kunnen we verwachten?

De Sony Playstation 5 is de langverwachte opvolger van de Playstation 4. Na een periode van 7 jaar is deze console wel een beetje over zijn houdbaarheidsdatum heen. Als je de nieuwe PS5 ziet, weet je direct waarom dit het geval is. De PS5 is samen met de Xbox Series X de “next gen” in spelconsoles. Met betrekking tot te beleving bij het gamen, de specificaties en de visuele kracht is de vijfde generatie van Playstation weer een flinke stap voorwaarts ten opzichte van zijn voorganger. De Sony Playstation 5 is een 8K game console waarmee het ook mogelijk wordt om te gamen in 4K @ 60fps. Deze enorme hoge resolutie zorgt voor een volledig nieuwe game beleving. 

Dat Sony erg zeker van zijn zaak is, zie je al terug aan het eigentijdse design van de console. Zwart en wit zijn de hoofdkleuren van de modern vormgegeven PS5. De futuristisch ogende console kan zowel staand als liggend geplaatst worden. Ook de spel hoesjes zullen een vergelijkbare kleurstelling krijgen.

Waarom de PS4 vervangen voor een PS5?

Als Sony tijdens de introductie van de nieuwe console aangekondigd dat de PS5 voor de grootste generatie overgang van de geschiedenis van de Playstation zorgt, schept dat uiteraard wel hoge verwachtingen. Is het de moeite waard om de PS4 te vervangen voor een PS5? Is het een dusdanige must-have dat een Playstation 5 kopen hoog op je to-do list moet komen te staan? De eerste indruk en de eerste beelden geven direct het bevestigende antwoord op deze vraag. De hoge verwachtingen worden zeker waargemaakt. De beelden van de eerste exclusieve PS5 games die al zijn ontwikkeld zijn veelbelovend. Deze games zien er zeer realistisch uit. Er is op gebied van SSD, de hardware matige ray-tracing en 3D Audio technologie een zeer grote stap voorwaarts gemaakt. De PS5 is een absolute gamechanger.

Wat zit er onder de motorkap van de Sony Playstation 5? 

De hardware (CPU) van de PS5 kun je gerust innoverend noemen. De Sony Playstation 5 is de eerste spelconsole met een SSD (Solid State Drive met 825 GB aan opslagruimte) in plaats van een HDD. Het is dus een zeer krachtige console. Dit zal zeker merkbaar zijn in de laadtijden die veel sneller is dan zijn voorganger. Als je een wat ongeduldig persoon bent is een Playstation 5 kopen een goede keuze dus. De ongeëvenaarde rekenkracht waarover de PS5 bezit, komt door de geavanceerde octa-core Zen 2 processor van AMD met acht kernen (snelheid van 3,5GHz). Om een vergelijking te maken. Deze chip die in de PS5 wordt ingebouwd, heeft een maximale kloksnelheid van 3,5Ghz en beschikt over 16GB GDDR6 geheugen. De PS4 pro beschikt over 2,1 Ghz octa-core CPU met 8GB GDDR5. 

Sony zorgt voor een nieuwe audio ervaring bij het gamen

Ook op gebied van audio gaat stap je een nieuw dimensie in. Sony was van mening dat er op audio gebied veel te winnen was en heeft ook op dit gebied een enorme stap gemaakt. Hiervoor wordt de nieuwe Tempest 3D AudioTech hardware toegepast. Dit is een techniek die het mogelijk maakt om complexe interacties in 3D-omgevingen te creëren. Het geluid lijkt nu vanaf alle kanten te komen. Ieder detail krijgt een eigen audiobestand en is individueel via de speaker te horen. Als voorbeeld werd bij de presentatie het geluid van een regenbui ten gehore gebracht. Iedere druppel was hoorbaar. Een stortbui wordt bij de PS5 niet meer vormgegeven als één geluid dat constant hoorbaar is. Ook op dit gebied is de Playstation 5 een enorme verbetering ten opzichte van de Playstation 4. Playstation 5 kopen is alleen op dit gebied al een goede keuze. 

Grafische kracht van de Playstation 5

Ook op gebied van graphics is de Playstation 5 absoluut innoverend. Zoals al aangeven, zal de console 8K resolutie kunnen ondersteunen door het gebruik van de nieuwste “Ray Tracing” technieken. Dit zijn technieken waar de meest geavanceerde videokaarten van dit moment gebruik van maken. Je ziet dit onder andere terug in de zeer realistische manier waarop zonlicht in de games op objecten valt. Zelfs het weerkaatsen van licht op objecten wordt hiermee mogelijk gemaakt. Dit geeft een zeer realistisch gevoel bij het gamen. De grafische kaart in de PS5 heeft een rekenkracht van 10,28 teraflops met 2.23 GHz kloksnelheid. Laat je niet van de wijs brengen door deze cijfers. Bij een directe cijfermatige vergelijking met de Xbox Series X zou PS5 op dit gebied als mindere uit de bus komen maar dat is in de praktijk niet het geval. De grafische kracht van de Playstation 5 komt niet helemaal tot uiting in de cijfers doordat Sony complexe technologieën heeft toegepast om voor betere graphics te zorgen dan cijfermatig tot uiting komt.

Dual Sense PS5 Controller

Dat je met de Playstation 5 een meeslepende game ervaring kunt beleven, wordt mede mogelijk gemaakt door de Dual Sense PS5 Controller. In deze controller zijn een aantal nieuwe features verwerkt waaronder adaptieve triggers en haptische feedback. In de praktijk komt het erop neer dat je met de Dual Sense PS5 Controller een realistischere feedback krijgt dan ooit tevoren. Je zult zonder naar het scherm te kijken (wat uiteraard geen verstandige keuze is) het verschil merken tussen het rijden op asfalt, op het gras of in de grindbak. Daarnaast merk je door de haptische feedback direct of je over een grasveld, door een waterplas of over rotsen loopt. Ook het verschil tussen het schieten met een shotgun of een pistool is duidelijk merkbaar. Je krijgt letterlijk meer gevoel bij de game die je speelt. De geluidservaring die je erbij krijgt, sluit hier uiteraard volledig op aan.

De adaptieve triggers zitten achter de L2 en R2 knoppen. Hierdoor krijg je veel meer het gevoel bij een actie. Je hebt veel meer beleving bij het dieper indrukken van het gaspedaal of bij het schieten met een pijl en boog.  

Dual Sense PS5 Controller, een goede verbetering

De Dual Sense PS5 Controller is dus een goede verbetering ten opzichte van de DualShock 4 controller. Je zult er ook niet lang over doen om aan deze nieuwe controller te wennen. De vormgeving van de controller is redelijk vertrouwd. Veel van de DS4 controller zijn dan ook gelijk gebleven, waaronder uiteraard de “share-button” dat nu de “create-button” is geworden. Door deze nieuwe features heeft de vormgeving van de Dual Sense PS5 Controller wel een aantal wijzigingen ondergaan ten opzichte van de DualShock 4 controller. De belangrijkste zichtbare aanpassing vind je in de hoek van de controller. Daarnaast is de grip iets aangepast en is de batterijduur iets verlengt. Een andere wijziging is dat je nu kunt voice chatten met behulp van de ingebouwde microfoon in de Dual Sense PS5 Controller. Je hebt hiervoor geen headset meer nodig zoals in het verleden wel het geval was. Als je het toch prettiger vindt om met headset op te gamen, kun je de keuze maken voor de Sony Pulse 3D draadloze headset. Deze headset is aangekondigd als accessoire die je bij het Playstation 5 kopen kunt overwegen. Deze headset heeft 3D audio ondersteuning en beschikt over een tweetal ruis onderdrukkende microfoons. Hiermee is deze headset net zo innovatief als de console zelf. 

Exclusieve PS5 games

Géén controller zonder games uiteraard. De eerste reeks games PS5 games zijn al aangekondigd en uiteraard zullen nog vele spellen volgen. Games als Gran Turismo, Ratchet & Clank: Rift Apart, Sackboy: A Big Adventure, Destruction All Stars, Oddworld Soulstorm, Ghostwire: Tokyo, Astro’s Playroom, Little Devil Inside, Bugsnax, Demon’s Souls, Deathloop en Horizon Forbidden West komen beschikbaar voor Playstation 5. Spider-Man 2 en Godfall komen later deze zomer uit. GTA 5, Solar Ash, Stray, Hitman 3, 2K21 en Resident Evil: Village zullen volgend jaar op de markt komen. 

Uiteraard komen er een groot aantal games exclusief voor Sony Playstation 5 uit. De keuzemogelijkheden hierin bestaan uit (tot nu toe) onder andere: Marvel Spider-Man: Miles Morales, Gran Turn All Stars, Returnal, Sackboy a Big Adventure, Project Athia en Returnal. Ook hiervoor geldt: more to come! Sony Playstation 5 kopen? Je hebt zo steeds meer redenen hiervoor. 

Het spel dat pre-loaded op de Sony Playstation 5 komt, is Astro’s Playroom. Dit is een platform spel bestaande uit vier werelden. Het is een prima spel om het systeem en de controller te leren kennen voordat je je favoriete game start.

Is de Sony Playstation 5 backwards compatible met de Playstation 4?

Een Sony Playstation 5 kopen wil niet zeggen dat je verplicht afscheid moet nemen van je “oude” Playstation 4 games. Sony heeft aangekondigd dat de Sony Playstation 5 backwards compatible zal zijn met de Playstation 4. Dit wil zeggen dat je het overgrote deel van al je PS4 games kunt spelen op de PS5. Een Sony Playstation 5 kopen wil dus niet zeggen dat je je neefje blij zal maken met je oude games dus pas op wat je belooft!

Releasedatum PS5

De grote vraag is uiteraard wat de releasedatum PS5 zal zijn. Veel liefhebbers kunnen niet wachten totdat deze innoverende console uitkomt. Op de vraag “wanneer komt Playstation 5 definitief op de markt?” kunnen we op het moment van schrijven nog géén antwoord geven, waar we 100% zekerheid over hebben. De officiële datum staat op 20 november 2020 maar dit is sterk aan verandering onderhevig, zeker met de invloeden van het corona virus. De releasedatum PS5 zal zeker dit najaar zal zijn en uiteraard voor de feestdagen. 

De vraag is echter of deze console voor de kerst wel in de winkel zal liggen, ook als de officiële releasedatum PS5 daadwerkelijk op 20 november 2020 zal zijn. Gezien de interesse in de Sony Playstation 5 is er een kans dat er dusdanig veel verkocht is in de voorverkoop dat dit niet gaat lukken. Onze tip in dit opzicht is dus eenvoudig: als je de kans wilt hebben om met kerstdagen met de Sony Playstation 5 te kunnen spelen, of deze cadeau wilt doen, moet je een pre-order plaatsen. Wij achten de kans dat je de PS5 voor de feestdagen in de winkel kunt kopen niet zo groot. Een Playstation 5 kopen is vooruitzien dus. Je kunt de Playstation 5 reserveren bij de bekende aanbieders op dit gebied zoals Mediamarkt en Bol.com.

Wat wordt de Playstation 5 prijs?

De volgende belangrijke vraag is uiteraard wat de Playstation 5 prijs gaat worden. Ook op de vraag “hoe duur is een Playstation 5?” kunnen we nog geen duidelijkheid geven. Sony heeft nog géén officiële mededelingen gedaan over de kosten voor de PS5. Dit geeft uiteraard ruimte voor speculatie. De kenners verwachten dat de Playstation 5 prijs rond de €500 zal komen en hiermee goedkoper wordt dan de Xbox Series X van Microsoft. Dit zou een logische keuze zijn, mede omdat het verdienmodel vooral ligt bij de verkoop van games. Nogmaals, het is een speculatie. We moeten je (nu nog) het antwoord schuldig blijven op de vraag “hoeveel kost een PS5?”. Wat we wel weten is dat de interesse in de PS5 groot is. De prijs is in ieder geval voor weinig mensen een gamechanger. Vandaar dat we zo de nadruk leggen op de mogelijkheid om jouw Playstation 5 te reserveren.    

Dit brengt ons wel bij het punt dat Sony heeft aangekondigd twee spelconsoles uit te brengen. De PlayStation 5 en de PlayStation 5 Digital Edition. Deze laatste optie zal uiteraard een voordelige prijsstelling krijgen maar realiseer je hierbij wel dat je uitsluitend digitale games kunt spelen. Er zit géén CD-ingang in. Deze optie is vergelijkbaar met de Xbox One S All-Digital Edition van Microsoft. Je kunt de digital edition zien als een PS5 aanbieding maar je beperkt jezelf wel voor een deel.

Nu een Playstation 5 kopen of wachten op de Playstation 5 Pro?

Tot slot willen we nog even ingaan op de keuze tussen nu een Playstation 5 kopen of wachten op de Playstation 5 Pro. Dat de Playstation 5 Pro er komt, is wel een zekerheid. Deze Pro versie zal echter over een paar jaar worden uitgebracht als de Playstation 5 niet meer nieuw is en er wel een Playstation 5 aanbieding te vinden zal zijn. De PS5 Pro zal weer een versie zijn met upgrades ten opzichte van de editie waar we nu met z’n allen op wachten. Daarbij is de verwachting dat er een nieuwe virtual reality headset (PSVR 2) zal uitkomen. De verwachting is dat deze introducties medio 2023 op de markt zullen komen. Kan jij zo lang wachten om de unieke game beleving van de Playstation 5 te ervaren? De kans is groot dat je deze vraag met “nee” moet beantwoorden. Je bent lang niet de enige!

 

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer