Home Internet Ransomware: wat is het en hoe voorkom je het?

Ransomware: wat is het en hoe voorkom je het?

by Rosalyn van Moorselaar
Wat is ransomware?

Wat is ransomware? Natuurlijk wil je dit liever niet op jouw apparaten hebben. Hoe kun je het voorkomen? En als het er toch op is gekomen, wat kun je doen? Hoe kun je ransomware verwijderen?

Wat is ransomware?

Ransomware is een soort chantagemiddel dat gebruikt wordt op internet. De betekenis van ransom is ‘losgeld’. Criminelen proberen een computer of tablet binnen te komen. Het verspreidt zich eigenlijk als een virus. Wanneer het apparaat opnieuw opgestart wordt, komt er een scherm tevoorschijn met een boodschap. Hierin valt meestal te lezen dat de computer geblokkeerd is en dat er eerst een betaling moet worden gedaan voor de computer weer vrijgegeven wordt. De indruk wordt gewekt dat het bericht afkomstig is van een overheidsinstantie of bijvoorbeeld van de politie. Daarbij staat dan dat er een boete betaald moet worden, vanwege misbruik van internet. Dit kan een illegale download zijn, maar ook het bekijken van kinderporno. Deze beschuldigingen zijn vaak echter totaal ongegrond en zijn helemaal niet van toepassing op de persoon in kwestie. De politie zal ook nooit op die manier te werk gaan. Wanneer een persoon verdacht wordt van een van bovenstaande zaken, zal er eerst huiszoeking gedaan worden.

Betalen of niet?

In diverse gevallen kon de computer gewoon worden ontgrendeld, maar dit is niet altijd het geval. Wanneer je zou betalen, zal de computer worden vrijgegeven, maar de software staat nog steeds op de computer. Het kan dus voorkomen dat de melding opnieuw zal worden weergegeven en er opnieuw om geld wordt gevraagd. Bedrijven kiezen er soms voor om wel te betalen, omdat dit goedkoper is dan om de ransomware door een specialist te laten bekijken. Dit kan dus voor de ontwikkelaar van de ransomware zeer lucratief worden.

Ransomware voorkomen

Ben je op zoek naar bescherming tegen ransomware? Een aantal manieren om het te voorkomen:

  • Gebruik altijd actuele software. Alle fabrikanten zijn continu bezig met het aanbrengen van verbeteringen als het om beveiligingslekken gaat. In Windows 10 is er bijvoorbeeld een speciale beveiligingsoptie voor ransomware in Windows Defender.
  • Surf niet op internet vanaf je administrator-account.
  • Gebruik altijd een firewall en up-to-date antivirusprogramma. Laat de scanner regelmatig zijn werk doen.
  • Gebruik advertentieblockers.
  • Open geen verdachte bijlage of link in je e-mail.
  • Download geen verdachte programma’s.
  • Maak regelmatig een back-up van de gegevens op je computer.

Lees ook: Dataverlies, wat is het en hoe voorkom je het?

Het kan gebeuren dat je computer besmet wordt via een betrouwbare website. In dit geval is deze website gehackt door de criminelen en verspreiden zij zo hun software. Probeer dan ook altijd voorzichtig te zijn met het klikken op links. Ook dit is een bescherming.

Ransomware verwijderen

Ransomware verwijderen

Wat te doen bij ransomware? Hoe kun je ransomware verwijderen? Wanneer je te maken hebt met ransomware en denkt: ‘Wat te doen?’, dan zijn er een aantal stappen die je zelf kunt ondernemen.

Kijk maar eens op nomoreransom.org om te zien hoe je het virus kunt verwijderen. Deze website is opgericht op initiatief van onder andere de politie. Hier kun je je bestanden uploaden om te zien of er een programma is waarmee je de malware kunt verwijderen.

Op deze website kun je ook aangifte doen van de ransomware. Op die manier kun je wellicht voorkomen dat anderen nog te maken krijgen met deze vervelende software. Doe je liever aangifte bij het bureau, dan is het verstandig om hiervoor van tevoren even een afspraak te maken. Zo kan de politie ervoor zorgen dat er een expert ter plaatse is wanneer jij op het bureau komt, zodat er goed naar de zaak kan worden gekeken.

Decryptie tools

Je computer goed beveiligen tegen ransomware doe je in principe met behulp van decryptie tools. Voor elk specifiek type ransomware is er een andere decryptie tool nodig. Het kan dus gebeuren dat er voor de ransomware waar jij mee te maken hebt, nog geen decryptie tool is ontwikkeld. Lees altijd eerst de handleiding van de decryptor. Een decryptor decodeert de ransomware. Heb je de ransomware van je computer kunnen verwijderen? Zorg er dan allereerst voor dat je antivirusprogramma up-to-date is. Op die manier kun je wellicht voorkomen dat jouw computer een tweede keer besmet wordt met ransomware en dat jij opnieuw slachtoffer wordt van internetcriminelen.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer