Home Internet Slechte wifi: waar kan het aan liggen?

Slechte wifi: waar kan het aan liggen?

by Redactie
Wifi router beste

Wat is er irritanter dan slechte wifi thuis? Je gebruikt het op steeds meer apparaten, dus als het aan de orde is, kun je er ook behoorlijk veel last van hebben. Logischerwijs wil je het probleem dan graag zo snel mogelijk oplossen. Waar kan het aan liggen als je slechte wifi hebt, en wat kun je er vervolgens aan doen?

Inadequaat abonnement

Het eerste wat je moet nagaan bij het bepalen waarom je ontevreden bent over je wifi, is of ook je bekabelde internetverbindingen te wensen overlaten. Misschien heb je een pc met een kabel op het modem aangesloten waarop je dit kunt testen. Anders kun je wellicht een laptop met een kabel verbinden met het modem. Blijkt dat ook dan de internetverbinding je niet kan bekoren, dan kan het zo zijn dat je een abonnement hebt afgesloten dat inadequaat is voor gewenste gebruik. In dat geval kun je online nieuwe abonnementen voor internet en tv vergelijken om een beter abonnement te kiezen.

Verkeerde plaatsing van de router

Merk je vooral dat je wifi-signaal het niet haalt naar veel plekken in huis? Dan is waarschijnlijk de plaatsing van je router verkeerd. Deze moet idealiter een zo centraal mogelijke plaats in huis krijgen, zodat hij alle plekken zo goed mogelijk kan bereiken. Daarnaast is het van belang dat de router niet opgesloten staat tussen objecten die het signaal kunnen blokkeren en dat hij van de grond gezet wordt. Probeer dit te realiseren en kijk of het een verschil maakt in het bereik op verschillende plekken in huis.

Druk kanaal

Een wifi-router zendt zijn signaal uit op een bepaalde frequentie. Daarvoor zijn verschillende kanalen beschikbaar. Als je die niet handmatig ingesteld hebt, kiest je router er zelf automatisch een. Het probleem is dat veel routers daardoor op dezelfde kanalen uitkomen (vaak 1, 6 of 11). Als er meer routers in de buurt zijn waarvan het bereik overlapt, kunnen ze elkaar gaan storen, wat resulteert in een matige draadloze internetverbinding. Dit kun je vaststellen door de app Wifi Analyzer te downloaden en te gebruiken, want die brengt in beeld welke routers in de buurt op welke kanalen zitten. Blijkt hier inderdaad een probleem te liggen, kijk dan op de website van je internetprovider hoe je handmatig het kanaal kunt aanpassen naar een rustigere frequentie.

Verouderde apparatuur

Als het niet aan bovenstaande zaken ligt dat je wifi onder de maat is, kan het ook nog aan verouderde apparatuur liggen. Op een gegeven moment kunnen routers het niet meer bijbenen. Het updaten van de firmware van het apparaat kan eventueel het probleem nog oplossen, maar zo niet, dan kun je aan je internetprovider een nieuwe router vragen. Raadpleeg de klantenservice hierover, want die kunnen waarschijnlijk ook inschatten of dit probleem inderdaad aan de orde kan zijn.

Het kan natuurlijk ook gewoon zo zijn dat je woning te groot is voor de router om je overal van goede wifi te voorzien. In dat geval moet je hulpmiddelen gaan inzetten om het wifi-signaal te verlengen. Die hulpmiddelen in de vorm van bijvoorbeeld een of meerdere wifi-repeaters kun je mogelijk ook via je internetprovider krijgen in bruikleen. En anders kun je ze natuurlijk zelf alsnog aanschaffen. Dit kan uitkomst bieden en ervoor zorgen dat je overal in huis goede wifi hebt.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer