De meest bekende uitspraak uit het sprookje Sneeuwwitje luidt: ‘Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land?’ Een pratende spiegel zit er voorlopig misschien nog niet in, maar een slimme spiegel kan zeker interactief zijn en met je communiceren. Toekomstmuziek is de slimme spiegel echter niet meer, er zijn al leveranciers die een slimme spiegel verkopen.
Ontwikkeling van de spiegel
Toen het sprookje van Sneeuwwitje werd geschreven, had men geen flauw benul dat de spiegel ooit ‘slim’ zou worden. De spiegel diende enkel om in te kijken. De geschiedenis van de spiegel gaat al duizenden jaren terug. Al in het tweede Bijbelboek wordt er over spiegels gesproken. In het oude Egypte bestonden spiegels uit brons of koper en ook de Romeinen konden spiegels maken van glas met een laagje metaal erover. Vanaf de 13de eeuw tot de 19de eeuw werden spiegels geproduceerd uit kwik. Een lastig en moeizaam proces, en bovendien giftig. Tegenwoordig worden spiegels gemaakt van glas dat verzilverd is met zivernitraat, koper en een laklaag. De volgende stap waar nu volop mee geëxperimenteerd wordt, is het gebruik van moderne technologie in onze spiegels.
Slimme spiegel voor thuis
Samsung, Panasonic en nog enkele merken hebben inmiddels al slimme spiegels voor thuisgebruik op de markt gebracht. Sommige spiegels zijn nog in de experimentele fase en zullen steeds meer worden verbeterd. Maar wat zijn de mogelijkheden van een slimme spiegel in je badkamer? Een dergelijke spiegel heeft bijvoorbeeld HD camera’s in het spiegeloppervlak. Hiermee kan de spiegel je huid analyseren. Dit kan heel confronterend zijn, want de spiegel ziet alles, zoals je rimpels, ouderdomsvlekken, puistjes en huidbeschadigingen door de zon. Maar na de eerste confrontatie komt het goede nieuws: de spiegel zal je advies geven welke producten je het beste kunt gebruiken om een slechte huid tegen te gaan. Er zijn ook spiegels die fungeren als een beeldscherm, zoals op je smartphone of tablet. Zo kun je tijdens het opmaken even door je e-mail scrollen en je kunt er zelfs meerdere slimme apparaten in huis mee besturen. Sensoren geven op de spiegel aan wat de temperatuur en luchtvochtigheid in huis is. Een connectie met wifi is dan wel noodzakelijk. De slimme spiegel creëert ook nieuwe mogelijkheden voor het maken van selfies. Geen arm die altijd verborgen is omdat je daar met je smartphone de selfie mee maakt. Nu kun je onbeperkt poseren, zonder dat je jouw smartphone nodig hebt.
In kledingwinkels
Er zijn al kledingwinkels die een slimme spiegel hebben. De slimme spiegel maakt een einde aan het passen van kleding, iets waar veel mensen een hekel aan hebben. In het pashokje maak je op de spiegel een profiel aan. De spiegel zal jouw lichaam helemaal scannen, zodat je altijd de exacte maten weet. Vervolgens laat de spiegel de collectie zien. Kies je een leuke broek of jurk? Dan word jij op de spiegel geprojecteerd met het desbetreffende kledingstuk aan. Zo kun je, zonder dat je het kledingstuk aantrekt, al zien hoe het je zal staan. Met een sim only abonnement kun je alle foto’s en video’s die de spiegel gemaakt heeft uploaden op je smartphone. Maar virtueel kleding passen hoeft natuurlijk niet. Je mag nog steeds zelf kleding passen, maar de maten die je van de spiegel doorkrijgt kloppen altijd.