Home Technologie Smeermiddelen, onmisbare duurzame details

Smeermiddelen, onmisbare duurzame details

by Redactie
Smeermiddelen, onmisbare duurzame details

Als je het leuk vindt om te sleutelen aan auto’s, motoren of andere transportmiddelen weet je ongetwijfeld wat het belang is van het gebruik van smeermiddelen. Je zorgt hiermee dat je auto, motor of ander transportmiddel soepel blijft lopen. Smeermiddelen zijn dan ook onmisbare duurzame details. Reden genoeg om eens een blik te werpen op deze vettige substantie.

Waarvoor gebruik je smeermiddel?

Het zal je ongetwijfeld wel eens overkomen zijn dat je een onderdeel van een machine, apparaat, transportmiddel of gewoon een slot hebt aangeraakt en hierbij vettige vingers hebt gekregen. Op dat moment erg vervelend maar achteraf zul je jezelf realiseren dat deze vettigheid er zeker niet voor niets op is aangebracht. Smeermiddelen gebruik je om wrijving te reduceren en energieverbruik te minimaliseren. In de praktijk betekent dit dat je hiermee slijtage voorkomt en zorgt dat een mechaniek soepeler gaat lopen. Een gesmeerd slot gaat bijvoorbeeld veel makkelijker open dan een slot waarbij dit niet het geval is. 

Daarnaast gebruik je smeermiddelen om een mechaniek te beschermen tegen corrosie en om oververhitting te voorkomen. Dit is dan ook de reden dat we smeermiddelen als onmisbare duurzame details betitelen. 

Hoe werkt een smeermiddel?

De werking van een smeermiddel is relatief eenvoudig. Een smeermiddel zorgt immers voor een vloeibare of vaste laag tussen twee vaste onderdelen. Hiermee voorkom je een directe wrijving. Een dun laagje is hiervoor voldoende. Dit betekent dat je slechts een paar druppels nodig hebt als je beschikt over een smeermiddel van een goede kwaliteit. Uiteraard is het wel belangrijk dat je voor het smeren eerst het vuil verwijderd. Als je dit niet doet, bestaat de kans dat het vuil samen met het smeermiddel tussen de onderdelen terechtkomt. Hierdoor zal er juist meer wrijving ontstaan. 

Waaruit bestaat een smeerolie?

Een smeerolie bestaat uit een combinatie van ruwe aardolie met (in de meeste gevallen) minerale oliën. Daarnaast zijn er hulpstoffen toegevoegd om de olie de gewenste kenmerkende karakteristieke eigenschappen te geven. Denk hierbij aan een verhoogde viscositeit, een goede werking van de olie onder hogere druk of eigenschappen die roest tegengaan.

Diverse soorten smeermiddelen

Smeermiddelen gebruik je dus ter verhoging van productiviteit en vermindering van uitval. Het besparen op het energieverbruik en het reduceren van onderhoudskosten. Je kunt het gebruik van smeermiddelen dus zien als een duurzame investering. De vraag is echter welk smeermiddel het beste bij de doelstelling past. Als je naar een gemiddelde doe-het-zelf zaak gaat, bestaat het assortiment vaak uit smeerolie, PTFE spray, kettingspray, siliconenspray, smeervet en wax. Voor een meer uitgebreid assortiment kun je beter terecht bij Ancotech. Dit is een specialist in automatische smeersystemen en alle bijbehorende componenten. Wanneer je de smering van jouw kostbare apparatuur wilt optimaliseren, kun je hier terecht voor een vakkundig advies en het juiste product. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar smeernippels, zul je merken dat je bij deze specialist zeker zult slagen. Ancotech heeft zeer veel keuzemogelijkheden op dit gebied terwijl het maar de vraag is of de gemiddelde doe-het-zelf zaak hier enig aanbod in heeft.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer