Home Elektronica Sonos Arc vs Sonos Beam, onze complete vergelijking

Sonos Arc vs Sonos Beam, onze complete vergelijking

by Rob
Sonos Arc vs Sonos Beam

Als je plannen hebt om een soundbar van Sonos te kopen, is de kans groot dat je een vergelijking wilt maken tussen Sonos Arc en de Sonos Beam. De introductie van de Sonos Arc in 2024 maakt de keuze immers een flink stuk lastiger. Wij gaan het een stuk makkelijker voor je maken met deze complete vergelijking. Sonos Arc vs Sonos Beam, wat is jouw beste keuze? Is het vervangen van een Sonos Beam voor een Sonos Arc iets wat je moet overwegen? Technika10 geeft je het antwoord op deze vragen.

Sonos Arc of Beam? Het is een keuze uit twee interessante alternatieven

Elders op deze website vind je een artikel over wat de beste soundplate van 2024 is. In dit artikel brengen we uiteraard ook het merk Sonos onder je aandacht. Sonos is immers een van de toonaangevende merken op dit gebied. In dit artikel duiken we dieper in op het aanbod van dit merk. Geïnspireerd door de introductie van het nieuwe model besloten we een complete vergelijking te maken tussen de Sonos Arc en de Sonos Beam. 

Het is belangrijk om de introductie van de Sonos Arc in het juiste perspectief te zien. Dit model is immers niet op de markt gebracht als vervanger van het model dat in 2018 op de markt is verschenen. De keuze tussen de Sonos Arc of de Beam is een keuze uit twee alternatieven. De Sonos Arc kan wel gezien worden als de vervanger van de veel oudere Sonos Playbar. Tevens zal de Playbase in de nabije toekomst uit het aanbod verdwijnen waardoor je slechts een vergelijking hoeft te maken: Sonos Arc vs Sonos Beam  

De stamboom van Sonos Soundbars ziet er op dit moment als volgt uit:

  • Sonos Beam
  • Sonos Playbar
  • Sonos Playbase
  • Sonos Arc 

Welke Sonos soundbar kiezen?

Voor een perfecte weergave van het TV geluid, muziek luisteren via internetradio, Youtube of streamingdiensten, is de keuze voor Sonos bijna een no-brainer, al moeten we voor de volledigheid wel aangeven dat Heos ook een goed alternatief is. We hebben elders op onze website al eens een vergelijking gemaakt tussen Heos en Sonos. Als je de keuze hebt gemaakt voor Sonos, kies je voor een stijlvol vormgegeven speaker van een mooi compact formaat waarbij je zult genieten van een uitstekende geluidskwaliteit. Het maakt in dit opzicht niet uit voor welk model Sonos je kiest. Ieder model biedt bevestigd de onderscheidende (high-end) eigenschappen van het merk. 

Het bovenstaande roept de vraag op welke Sonos soundbar je moet kiezen. Laten we meteen maar de conclusie verklappen als je een vergelijking maakt tussen de Sonos Arc vs de Sonos Beam. De Sonos Arc is een veel krachtiger model. Het verschil in het soort en de hoeveelheid speakers vormt meteen het grootste verschil tussen deze opties. De Arc is voorzien van maar liefst 11 speakers. De Beam heeft 5 ingebouwde speakers. De Arc is een 5.0.2 soundbar terwijl de Beam een 3.0 channel soundbar is. Uiteraard komt dit tot uiting in de prijs. Aan de Sonos Arc hangt een veel hoger prijskaartje dan aan de Beam. Of deze investering de moeite waard voor je is kun je ontdekken als we dieper ingaan op wat je van deze soundbars kunt verwachten.

Keuze tussen de Arc en de Beam van Sonos op basis van geluidskwaliteit

Het belangrijkste criterium bij een keuze tussen de Arc en de Beam van Sonos zal afhangen van de geluidskwaliteit van de soundbars. Je koopt deze soundplates immers om te kunnen genieten van een goede audioweergave. Laten we vooropstellen dat beide opties je absoluut niet zullen teleurstellen. Voor de fijnproevers op dit gebied zijn er echter wel degelijk verschillen op dit gebied te beluisteren waar we niet overheen mogen stappen.

Het feit dat de Sonos Arc een 5.0.2 soundbar is met 11 ingebouwde speakers (8 woofers voor de lage tonen en 3 tweeters voor de hoge tonen) onderstreept het feit dat deze soundbar alle vijf de kanalen voor surround sound kan weergeven. Je hebt dus de beschikking over een linker-, rechter- en middenkanaal maar ook opzij gerichte speakers aan de achterzijde voor het virtuele surround effect. Tevens beschikt deze soundbar over twee omhoog gerichte speakers.

De Beam van Sonos beschikt over “alleen” een linker-, rechter- en middenkanaal en ontbreekt het virtuele surround sound en Dolby Atmos. Deze geluidsbeleving is echter nog wel vele malen beter dan dat van een 2.0 stereo TV. De Beam beschikt over twee woofers en één tweeter. Het is wel mogelijk om achterspeaker toe te voegen waarvoor de Sonos One speakers in aanmerking komen. Op deze manier creëer je een surround set.

De Beam of de Arc van Sonos kiezen op basis van het praktisch gemak

Als je ook het praktisch gemak van de soundbars laat meewegen bij een keuze tussen de Beam of de Arc van Sonos kunnen we je vertellen dat beide soundbars erg gebruiksvriendelijk zijn. In dit opzicht is het goed om even te vermelden dat de Arc wel een flink grotere afmeting heeft. Deze soundbar is 114,2 cm lang, 8.7 cm hoog en 11.6 cm diep. Om een vergelijking te maken: de Beam is 65.1 cm lang, 6.85 cm hoog en 10 centimeter diep. 

Beide soundbars zijn eenvoudig op de TV aan te sluiten met behulp van de bijgeleverde HDMI kabel. Vervolgens moet je eenmalig een aantal installatiestappen doorlopen om het systeem verder aan te sluiten en om gebruik te kunnen maken van de controller app op je smartphone of tablet. Daarnaast zijn de systemen eenvoudig te koppelen met de eerder genoemde extra achterspeakers. Beide systemen zijn “smart” genoeg om je gesproken instructies perfect uit te voeren. Met betrekking tot voice control wordt er gebruik gemaakt van Google Assistant.

Sonos Arc of Beam kopen?

Op basis van deze complete vergelijking tussen Sonos Arc vs Sonos Beam kun je een keuze maken tussen deze twee opties. Je kunt een Sonos Arc of Beam kopen bij de welbekende adressen zoals BCC, Mediamarkt, Coolblue en Bol.com. Hier vind je ook regelmatig een interessante Sonos aanbieding dus reden genoeg om dit in de gaten te houden!

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer