Home Elektronica Sony XR-65A80J versus Sony XR-A90J

Sony XR-65A80J versus Sony XR-A90J

by Rob
Sony XR-65A80J versus Sony XR-A90J

Als je op zoek bent naar een geschikte Ultra HD OLED-tv, neem je ongetwijfeld de Sony XR-65 in overweging. Je kunt hierbij de keuze maken tussen de Sony XR-65A80J en de Sony XR-65A90J. Het laatstgenoemde model is het topmodel van Sony maar hier hangt uiteraard wel een duurder prijskaartje aan. De kans is groot dat je jezelf afvraagt wat de verschillen tussen deze twee modellen zijn. In dit artikel geven we je het antwoord en vergelijken we deze twee modellen voor je. Sony XR-65A80J versus de duurdere A90J, wat is voor jou de betere keuze?


Sony XR-65A90J - 65 inch
65 inch | 4K UHD | Smart TV | OLED | 100 Hz | HDR | 2021
1
Sony XR-65A90J - 65 inch
€2.599,00
Expert.nl
Sony XR-65A80J - 65 inch
65 inch | 4K UHD | Smart TV | OLED | 100 Hz | HDR | 2021
2
Sony XR-65A80J - 65 inch
€1.294,55
niet op voorraad
Bol.com

Even voorstellen: de Sony Bravia XR-65

De Sony Bravia XR-65 is de eerste officiële Google-televisie (de opvolger van Android TV) met cognitieve intelligentie. Dit model is voorzien van de nieuwe, revolutionaire Cognitive Processor XR. Dit merk je in de praktijk in het feit dat deze smart TV zijn naam duidelijk eer aan doet. De Bravia XR heeft een fenomenaal geheugen en denkvermogen en is in staat kennis te verwerken en oplossingen te creëren zoals het menselijk brein dat doet. Dit merk je aan de fenomenale kleurweergave, de helderheid, het contrast, de diepgang en de scherpte van het beeld. De XR OLED Contrast Pro technologie voorziet je van diepzwarte contrasten en hoge helderheid. Hierbij kun je gebruik maken van de HDMI 2.1- functionaliteiten waardoor je kunt genieten van beelden in 4K resolutie.

De Sony Bravia XR-65 is een 65 inch televisie. Je beelddiagonaal is 164 cm. Het betreft een relatief slanke televisie waarvan de and is afgewerkt in titanium zwart materiaal. De slanke staafvoeten kunnen op drie manieren gemonteerd worden. Je kunt deze voeten gebruiken om het toestel wat op te tillen zodat je hier desgewenst een soundbar onder kunt plaatsen.

Verschillen tussen de Sony Bravia XR-65A80J en de Sony Bravia XR-65A90J  

Zoals aangegeven is de Sony Bravia XR-65A80J het “instapmodel” en hiermee de voordeligere keuze. De Sony Bravia XR-65A90J is op dit moment het onbetwiste 4K topmodel van Sony. Dit roept uiteraard de vraag op wat de verschillen zijn tussen de Sony Bravia XR-65A80J en de Sony Bravia XR-65A90J buiten het feit dat de profielen van de A80J wat dikker zijn dan bij de A90J het geval is. Met betrekking tot de aansluitmogelijkheden is het verschil tussen de twee opties minimaal. Je hebt in beide gevallen de beschikking over vier HDMI-aansluitingen in vorm van twee HDMI 2.0 en twee HDMI 2.1 (48 Gbps) opties. Daarnaast heb je de beschikking over drie USB-aansluitingen in vorm van een composiet video, een stereo mini jack ingang en een optische digitale uitgang. Het verschil tussen de twee opties zit in het feit dat je alleen bij de A90J een mogelijkheid hebt om de tv aan te sluiten als center-luidspreker op een AV-receiver. Bij beide modellen moet je met betrekking tot je aansluitmogelijkheden een keuze maken tussen Dolby Vision of 4K120. Beide opties tegelijk gebruiken is niet mogelijk.

De Sony Bravia XR-65A80J en de Sony Bravia XR-65A90J maken gebruik van dezelfde chipsset. Hierdoor bieden beide opties een prima gebruikerservaring en een snelle reactietijd. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van de Google TV interface op Android 10. Het behoort bij de A80J (nog) niet tot de mogelijkheden om de aanbevelingen op het Home Scherm, de Amazon Prime aanbevelingen en de aanbevelingen uit de eigen streamingdienst van Sony (de Bravia Core) te personaliseren. Deze opties worden je wel aangeboden als je kiest voor de A90J. Bravia Core is de filmbibliotheek van Sony Pictures Entertainment. Deze dienst wordt exclusief beschikbaar gesteld aan gebruikers van de XR-modellen. Als je een keuze maakt voor de A80J-serie heb je recht op vijf film credits. Bij de keuze voor de A90J-serie krijg je tien “bioscoopkaartjes”. 

Sony Bravia XR-65A80J versus Sony Bravia XR-65A90J met betrekking op de beeldkwaliteit

Bij een vergelijking tussen de Sony Bravia XR-65A80J versus Sony Bravia XR-65A90J valt het op dat het belangrijkste verschil tussen deze twee opties zit in de beeldkwaliteit. Er is hierbij sprake van een overtreffende trap want het ook de beelden van de A80J zijn echt wel als prima te beoordelen alleen is het OLED-paneel van de A90J verbeterd. De echte “fijnproevers” merken dit aan de lagere piekhelderheid. Hierbij moet je denken aan een verschil van ongeveer 15%. Om dit (letterlijk) voor je in beeld te brengen: de lichtsensor op de A80J richt zich uitsluitend op de hoeveelheid omgevingslicht en dus niet naar de kleurtemperatuur. Dat laatste is bij de A90J wel het geval wat een duidelijk voordeel is. Tevens merk je aan het spectrogram van de A80J dat dit geen type paneel is.

De beste keuze tussen de Bravia XR-65A80J en de Bravia XR-65A90J op gebied van geluidskwaliteit

Tot slot is het belangrijk om de beste keuze tussen de Bravia XR-65A80J en de Bravia XR-65A90J op gebied van geluidskwaliteit onder je aandacht te brengen maar je moet voor jezelf wel even afwegen of dit een decision maker voor je is. Even de cijfers: de A80J heeft 30 Watt vermogen terwijl de A90J de beschikking heeft over 60 Watt. Hierbij moet worden opgemerkt dat het Acoustic Surface Audio+ systeem dit verschil voor een groot deel wegneemt. Deze technologie zorgt ervoor het geluid, afkomstig vanuit het midden van het scherm, op een perfecte manier wordt verspreid. Door een combinatie met de subwoofers aan de linker- en rechterkant van de televisie en de 3D Surround-opschaling-techniek voel je het geluid zo overal om je heen. Dit is vooral bij de Bravia XR-65A90J het geval. De Bravia XR-65A80J voorziet je van wat minder bass maar de geluidskwaliteit is nog altijd uitstekend als je een film aan het kijken bent of aan het genieten bent van muziek. Daarbij optimaliseert Ambient Optimization ook nog eens het beeld en geluid van de televisie door dit automatisch aan de omgeving van de kijker aan te passen.

Onze conclusie: Sony Bravia XR-65A80J of de Sony Bravia XR-65A90J kopen?

Als je ons vraagt wat onze conclusie is en of we je kunnen adviseren of je de Sony Bravia XR-65A80J of de Sony Bravia XR-65A90J moet kopen, moeten we je het antwoord schuldig blijven. Een lagere pieksnelheid en een iets mindere geluidskwaliteit zijn de belangrijkste verschillen maar niet iets wat je moet afschrikken. De Sony Bravia XR-65A80J voorziet je van uitstekende beelden met dank aan de Cognitive Processor XR. Daar tegenover staat dat het geluid van de Sony Bravia XR-65A90J iets krachtiger is. Met betrekking tot het gebruiksgemak doen beide opties niet veel voor elkaar onder. De A90J kun je bedienen met een verlichte afstandsbediening maar dit is uiteraard een detail. In dit geval zullen de details wellicht het verschil voor je maken want je maakt een keuze tussen twee uitstekende opties.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer