Home Technologie Steeds meer technologische toepassingen succesvol ingezet tijdens de corona crisis

Steeds meer technologische toepassingen succesvol ingezet tijdens de corona crisis

by Redactie
Steeds meer technologische toepassingen succesvol ingezet tijdens de corona crisis

De uitbraak van het coronavirus heeft er onder andere voor gezorgd dat er in een sneltreinvaart een nieuwe samenleving moest worden vormgegeven. Dit nieuwe normaal is het beste te omschrijven met de term “anderhalvemetersamenleving”. Ook op technologisch gebied zijn de toepassing in een versneld tempo geïntroduceerd en succesvol ingezet tijdens de corona crisis. Deze ontwikkelingen laten ons in een tempoversnelling zien hoe het nieuwe normaal eruit zal zien.  

Hoe ziet een anderhalvemetersamenleving eruit?

Een anderhalvemetersamenleving is een maatschappij dat op een dusdanige manier is ingericht dat mensen in een publieke ruimte, of op een locatie dat als publiek toegankelijk wordt gezien, minimaal anderhalve meter afstand tot anderen kunnen bewaren. Dit is van belang om een verdere verspreiding van virus epidemieën te voorkomen.

Hoewel het merendeel van de bevolking zal terugverlangen naar het leven zoals het was voor de corona, is dit een illusie. De uitbraak van het coronavirus heeft er onder andere voor gezorgd dat veel mensen veel bewuster zijn geworden met betrekking tot persoonlijke hygiëne. Er is dan ook geen enkele reden om een automatische desinfectiezuil weg te halen bij een publieke instelling als we het coronavirus overwonnen hebben. Een van de belangrijke lessen die er getrokken kan worden uit de uitbraak van het coronavirus is dat er veel verbeterd kon worden met betrekking tot persoonlijke hygiëne. Voor veel mensen was het erg wennen toen ze steeds vaker voor een mobiele desinfectiezuil kwamen te staan. De verwachting is dat deze toepassing wel in onze samenleving worden geïntegreerd om ook de kans op verspreiding van andere virussen te voorkomen. De wereld is bijvoorbeeld niet verlost van het griepvirus maar de overlast hiervan kan flink beperkt worden.

Toenemend aanbod in technologische toepassingen als gevolg van de corona crisis

Wat zeker wel interessant is, is het toenemend aanbod in technologische toepassingen als gevolg van de corona crisis. Hierbij doelen we niet op hygiënemaatregelen maar wel op de manier waarop een anderhalvemetersamenleving vormgegeven kan worden en hoe er voorkomen kan worden dat er te veel mensen zich bevinden in een publieke ruimte. De technologische ontwikkelingen zijn onder andere gericht op het bevorderen van communicatiemogelijkheden zonder dat er menselijke inzet hiervoor vereist is. Denk hierbij aan een versnelde introductie van een stop en go zuil bij de ingang, voorzieningen die ontwikkeld zijn om contactloze temperatuurmetingen mogelijk te maken, het toenemende gebruik van scan zuilen of narrowcasting mogelijkheden, het gebruik van contactloze ticket printers, het gebruik van bezoekerstellers of technologische voorzieningen met betrekking tot wachtrij management. 

Lesje efficiëntie

Al deze bovenstaande technologische toepassingen zijn primair bedoeld om het coronavirus te bestrijden maar deze toepassingen zijn zeker niet versneld ontwikkeld of verbeterd om als tijdelijke toepassing te fungeren. Dit zijn immers technologische toepassingen die ons “nieuwe normaal” zullen vormgeven. De uitbraak van het coronavirus heeft immers niet alleen gezorgd voor meer bewustwording op gebied van persoonlijke hygiëne maar geeft ons ook een lesje in efficiëntie. In de huidige dynamisch maatschappij passen we deze lesstof graag toe. 

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer