Home Internet Waar moet je op letten bij je keuze voor een VPN?

Waar moet je op letten bij je keuze voor een VPN?

by Rob
VPN

Als je op een veilige- en anonieme manier gebruik wilt maken van het internet, kun je gebruik maken van een VPN verbinding. Er zijn diverse VPN aanbieders waaruit je kunt kiezen maar een snelle vergelijking tussen het aanbod leert dat er veel verschil zit hiertussen. Niet iedere provider levert een dienst dat aansluit bij jouw internetgedrag. Daarom is het goed om inzicht te hebben waar je op moet letten bij je keuze voor een VPN.

Wat is VPN?

VPN is een afkorting dat staat voor Virtual Private Network. Het is een verbinding die je creëert tussen je device (je smartphone of je laptop) en het internet. Je maakt gebruik van deze “omweg” om je online veiligheid, privacy en vrijheid te verbeteren. Deze omweg is echter wel een veiligere route. Je maakt hierbij gebruik van een virtueel privé netwerk. Je kunt hiervan gebruik maken om je data via een versleutelde, beveiligde verbinding naar een externe server te sturen. Vanuit deze server wordt je data direct het internet opgestuurd. 

Waarvoor gebruik je een virtual private network?

Er zijn 3 belangrijke redenen waarom je ervoor zou kiezen om gebruik te maken van een virtual private network:

  • Mogelijkheden om anoniem gebruik maken van het internet. Als je gebruik maakt van een VPN verbinding, is je internet adres (dus je IP-adres) en je locatie niet meer zichtbaar, dus ook niet voor andere websites. Je neemt immers het IP adres van de server aan. Dit is een grote waarde om je privacy te waarborgen. Dit is ook het geval als je wat wilt downloaden van internet of als je wilt voorkomen dat er een digitaal persoonsdossier van je wordt opgemaakt.
  • Om jezelf te beveiligen tegen hackers en andere “afluisterpraktijken”. Daarnaast zorg je door het gebruik van een VPN ervoor dat je veilig kunt internetten op publieke Wifi netwerken. Je voorkomt hiermee dat persoonlijke gegevens zoals creditcardgegevens of de inloggegevens in verkeerde handen terecht komen. Je versleutelt immers de gegevens die via het net gedeeld worden.
  • Om censuur en geografische blokkades te omzeilen. Dit biedt mogelijkheden om in het buitenland naar Nederlandse televisie kijken of andersom, vanuit Nederland naar bijvoorbeeld de Amerikaanse Netflix.

Als je gebruik maakt van een VPN applicatie, loopt deze op de achtergrond mee op je computer, tablet of smartphone. Hier merk je verder vrijwel niets van. Je kunt je devices gebruiken zoals je gewend bent.

Waar let je op bij je keuze voor een VPN?

Er zijn een aantal zaken waar je zeker op moet letten bij je keuze voor een VPN. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantal servers en waar deze staan om de beschikking te hebben over een goede dekking. Daarnaast is de mogelijkheid om Amerikaanse Netflix te kijken voor veel mensen een belangrijke factor bij het kiezen van een virtual private network account. Dit is niet bij iedere VPN provider het geval. Een ander keuzecriterium is de beschikking over een dedicated IP adres. Je hebt dan naar de buitenwereld toe de beschikking over een vast IP adres, ondanks dat je gebruik maakt van een VPN service. Voor de extra veiligheid kun je kiezen voor een dubbel netwerk door gegevens te laten verlopen over twee anonieme netwerken. Tot slot zijn het gebruiksgemak, de snelheid van de server en de kosten voor het gebruik van de VPN verbinding belangrijke factoren waar moet je op letten bij je keuze voor een virtual private network.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer