Home Internet Top 5 gratis antivirus programma’s

Top 5 gratis antivirus programma’s

by Rosalyn van Moorselaar
beste gratis virusscanner

Op zoek naar een goede gratis virusscanner? Een goede virusscanner is belangrijk, maar het liefst betalen we er niet te veel voor. Geen probleem, want er zijn genoeg gratis antivirus programma’s. Maar welke zijn nu het best? Wij hebben een top 5 voor je samengesteld met de beste gratis virusscanners van 2019.

Lees ook: Dit zijn de meest gebruikte software applicaties voor de computer.

Gratis virusscanner: wel of niet doen?

Is een gratis antivirus wel zo’n goed idee? Werkt dit wel net zo goed als een betaalde versie? De effectiviteit van een gratis virusscanner is normaalgesproken wat minder dan die van een betaalde. Het verschil is echter minimaal. Een betaalde scanner heeft een effectiviteit van circa 98%. Wist je echter dat een gratis virusscanner een effectiviteit heeft van 90%? Dat scheelt dus maar 8%, en natuurlijk kan het dan een keer gebeuren dat er een virus niet opgespoord wordt, maar die kans is tegelijkertijd niet heel erg groot. Wij hebben de beste gratis virusscanners voor je op een rij gezet.

Beste gratis virusscanner: een top 5

1. Avast

Avast staat op 1 als het gaat om de beste virusscanner en dit programma biedt een uitstekende bescherming tegen malware. Daarnaast is de netwerkbeveiliging uitstekend. Naast de gratis variant is er ook een betaalde versie van dit programma beschikbaar. De gratis variant zorgt in principe echter al voor voldoende bescherming tegen malware. Je kunt bij dit programma bijvoorbeeld ook gebruik maken van de wifi-inspector, om te checken of er geen problemen zijn met de beveiliging van je wifi. De anti-phishing is niet zo goed als bij verschillende andere programma’s het geval is, maar dat is eigenlijk het enige nadeel. Een groot voordeel is daarentegen weer dat je de computer eveneens op kwetsbaarheden kunt scannen.

Beste antivirus

2. AVG

AVG is een uitstekend anti virusprogramma dat je eveneens gratis kunt downloaden. Als het gaat om malware, is dit programma heel alert. Verdachte websites worden snel en efficiënt geblokkeerd door het programma. Bovendien is het programma maar heel klein en neemt het weinig ruimte in op je pc of laptop. Deze gratis antivirus scant niet alleen je programma’s, maar ook de e-mails die op je apparaat binnenkomen.

3. Bitdefender

Als je op zoek gaat naar de beste gratis virusscanner, dan kom je ook zeker in aanraking met Bitdefender. Ook dit programma kun je gratis downloaden. Verder is er een betaalde versie, die wat meer opties heeft, maar niet per se veel beter is. De technologie in dit programma is namelijk precies hetzelfde. De virusdetectie is echt uitstekend te noemen en ook hier gaat het om een programma dat maar weinig geheugen in beslag neemt. Je computer zal dus niet veel langzamer worden wanneer je de scanner aanzet. Het programma scoort goed op het gebied van phishing. Je kunt de scans niet vooraf programmeren en dat is wellicht een nadeel te noemen.

4. Kaspersky

Kaspersky staat eveneens in de top 5 van beste gratis antivirus. Deze software is gemakkelijk te downloaden en neemt ook niet te veel geheugen in beslag. Het programma is absoluut gebruiksvriendelijk te noemen en is behoorlijk efficiënt. Het zou echter wel wat uitgebreider kunnen. Die versie bestaat eveneens, maar is alleen tegen een vergoeding te downloaden.

5. Windows Defender

Windows Defender is een virusscanner die bij Windows 8 en Windows 10 standaard inbegrepen is. Het programma is redelijk effectief, maar niet zo goed als de meeste gratis anti virusscanners. Deze gratis scanner wordt door de Consumentenbond onder andere aangeraden. In Windows 7 was dit niet opgenomen. Wel het programma Microsoft Security Essentials zat hierbij. Dit programma was vergelijkbaar met Windows Defender. Windows Defender kan echter wel nadelen hebben voor de snelheid van je computer. Een gratis anti virusscanner is soms nog minder belastend dan dit programma. Het moet gezegd worden dat Windows Defender sterk verbeterd is de laatste jaren. Zo is er onder andere een ingebouwde firewall. Een gratis anti virusscanner is echter wel aan te raden. Wanneer je deze downloadt, wordt Windows Defender uitgeschakeld.

Antivirus voor Android, is dat wel nodig?

De meeste gratis anti virusprogramma’s kunnen ook gewoon geïnstalleerd worden op Android. Vaak is het echter niet nodig om op je Android telefoon of tablet een anti virusprogramma te zetten. Het ligt er wel een beetje aan wat voor apps en toepassingen je downloadt. Krijg je bijvoorbeeld vaak spam in je mailbox en klik je nog wel eens per ongeluk op de link, dan is het wel verstandig om een anti virusscanner te downloaden. Ook reclames in games en dergelijke kunnen virussen bevatten.

Virusscanner 2019

Virusscanner voor je Mac

Bij MacOS heb je in principe maar weinig last van malware. Bovendien is er een standaard antivirus ingebouwd. Het is in sommige gevallen echter wel belangrijk om toch voor een externe antivirus te kiezen. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer je je Mac deelt met diverse personen. Het kan zijn dat het om kinderen of ouderen gaat, die wat naïef zijn en al snel ergens op klikken. Ook als je regelmatig bepaalde website bezoekt waar nogal eens vervelende pop-ups verschijnen, dan is het aan te raden om de software te installeren. Dan is het verstandig om een gratis anti virusscanner te installeren dat geschikt is voor iOS. Je kunt deze gemakkelijk downloaden in de app store. AVG is bijvoorbeeld een gratis virusscanner die geschikt is voor je Mac.

Conclusie: downloaden of niet?

Moet je een gratis antivirus nu altijd downloaden of toch beter niet? Als je Windows 8 of Windows 10 hebt, dan kun je wellicht af met Windows Defender, mits je niet te veel pop-ups krijgt en je weinig programma’s downloadt vanaf onbetrouwbare websites. Toch is het eigenlijk altijd wel aan te raden om voor een virusscanner te kiezen. De gratis programma’s bieden veel mogelijkheden en dat zorgt vaak al voor genoeg bescherming tegen malware. Neem dan ook het zekere voor het onzekere en download een van de bovenstaande antivirus programma’s!

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer