Home Elektronica Tv maten; inch omrekenen naar cm afmetingen

Tv maten; inch omrekenen naar cm afmetingen

by Rob
tv maten

De tv maten worden aangegeven in inches, een Engelse lengtemaat dus. Als je hier een beetje in thuis bent, is dat uiteraard geen probleem maar dit is voor lang niet iedereen het geval. Een inch is immers niet de gebruikelijke meetstandaard in Nederland waardoor er verwarring kan optreden. Reden genoeg om ons eens te verdiepen in de tv maten en je uiteraard inzicht te geven hoe je inch kunt om omrekenen naar cm afmetingen.

Hoe worden tv maten aangegeven?

Als je van plan bent om een nieuwe tv te kopen, speelt de maatvoering van het scherm een belangrijke rol. Tv maten worden aangegeven in inches en dit verwijst naar de diameter van het scherm. Dit is dus een verwijzing van de linker bovenhoek naar de hoek rechtsonder.   

Op deze manier weet je meteen wat de lengte en de hoogte van het scherm is, mits je uiteraard weet wat een inch is. 

Rekenformule inch omrekenen naar cm afmetingen:

 • 1 inch = 2,54 centimeter.
 • 1 cm = 0,39 inch

Als er bij een tv staat dat deze 32 inch is,  betekent dit dat de diagonale afmeting van het scherm 81,28 cm is dus van een van de bovenhoeken naar de hoek van de tv aan de onderkant van de andere zijde. Het is wel goed om te realiseren dat dit een maatvoering is voor de afmeting van het scherm. Eventuele randen van de tv zijn hierin niet opgenomen. 

Tv inch, welke mogelijkheden heb je?

Het kiezen van de juiste tv inch is wat lastiger dan je zult denken. Voordat we hier dieper op in gaan, nemen we eerst de meest populaire tv afmetingen met je door. We benoemen hierin uiteraard niet alleen de tv inch maar ook de bijbehorende afmeting in centimeters zodat je echt een beeld kunt vormen hoe groot het scherm is. 

 • 32 inch – 81,28 cm
 • 40 inch – 101,60 cm
 • 43 inch – 109,22 cm
 • 49 inch – 124,46 cm
 • 50 inch – 127,00 cm
 • 55 inch – 139,70 cm
 • 58 inch – 147,32 cm
 • 60 inch – 152,40 cm
 • 65 inch – 165,10 cm
 • 70 inch – 177,80 cm
 • 75 inch – 191,00 cm
 • 80 inch – 203,20 cm

Tv’s worden met betrekking tot de afmetingen onderverdeeld in 3 categorieën:

 • Kleine tv’s hebben een schermafmeting van 32 inch of kleiner
 • Middelgrote tv’s zijn minimaal 40 inch tot maximaal 55 inch
 • Grote tv’s hebben een schermformaat van 58 inch of groter

Zoals aangegeven is de keuze voor een geschikte tv afmeting best complex. Je zou zeggen dat een grotere maat beter is om helemaal op te kunnen gaan in een film, een sportwedstrijd of een game maar zo eenvoudig is dat zeker niet. Er spelen hierin immers nog een aantal andere factoren een rol zoals kijkafstand, resolutie van de tv en gebruiksdoeleinden.  

Ideale kijkafstand van een TV bepalen

De kijkafstand speelt een rol bij het bepalen van de meest geschikte tv. Een grote tv in een kleine ruimte lijkt op het eerste gezicht heel gaaf maar in de praktijk is het tegendeel het geval. Andersom is uiteraard ook het geval. Als je te ver van een kleine tv af zit, kun je niet goed waarnemen wat er op het scherm gebeurt. Alle tv’s hebben dan ook een aanbevolen kijkafstand. De optimale kijkafstand/ tv formaat verhouding heb je wanneer 40 graden van je gezichtsveld wordt ingenomen door je scherm. Dit is uiteraard lastig te bepalen maar niet als je hiervoor de bijbehorende rekenformule kunt toepassen:

Ideale kijkafstand: meet de afstand van je zitpositie tot de plaats waar je tv moet komen en vermenigvuldig dit met 0,2. De uitkomst van deze berekening is de aangeraden tv inch. 

Uiteraard steekt dit niet zo precies en spelen je eigen voorkeuren ook een rol. Je kunt bijvoorbeeld er ook voor kiezen om de marge iets groter te maken en het schermdiagonaal te vermenigvuldigen met 1,5 en 2,5. Bij een scherm van 65 inch kom je dan uit op een kijkafstand dat tussen de 2,5 en 4,1 ligt. 

Coolblue, Nederlands bekendste elektronica winkel, heeft een toffe augmented reality app ontwikkeld waarmee je precies ziet welk schermformaat het best in je kamer staat. Met de app van Coolblue zie je de tv op ware grootte in je kamer en weet je snel welke tv en welk formaat het beste past in jouw inrichting. Check het filmpje hieronder of ga naar de website van Coolblue om de app te gebruiken.

Hoe je schermresolutie invloed heeft op het bepalen van je tv inch maten

Je schermresolutie heeft ook invloed op de keuze voor de tv inch maat. Als je te dicht bij een tv met een grote inchmaat zit, zie je duidelijk dat het scherm is opgebouwd uit allemaal kleine puntjes. Dit gaat ten koste van de realistische weergave van je film, je sportwedstrijd en je game. De resolutie wordt uitgedrukt in de hoeveelheid pixels (lichtpuntjes) dat een TV heeft. Een televisie met een HD kwaliteit heeft 1920 bij 1080 pixels. Bij een TV met 4K-resolutie is de resolutie vier keer zo hoog in vergelijking met normaal Full HD. De resolutie van 4K is immers 3840 pixels x 2160 pixels. Een tv met 4K resolutie heeft kleinere pixels dan Full HD, waardoor je dichter bij de tv kunt zitten. Bij een 4K televisie vermenigvuldig je het diagonaal met 1 tot 1,5 om de ideale schermafstand te bereken. 

Tv maten wat is de beste optie voor mij?

Tot speelt het gebruik van je tv een rol als we kijken welke tv maatvoering het beste bij jou past. Om helemaal op te kunnen gaan in een film of wilt genieten van een sportwedstrijd, is een grotere tv een betere keuze. Dit is ook het geval als je aan het gamen bent. Bij het kijken van andere tv programma’s kan een groot formaat tv juist storend werken. Uiteindelijk speelt jouw smaak hierin de belangrijkste rol. Het enige wat je moet doen is inch omrekenen naar cm afmetingen of kiezen voor gemak en dit artikel binnen “handbereik” te houden. 

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer