Home Internet Zo maak je van jouw gewone TV een smart TV

Zo maak je van jouw gewone TV een smart TV

by Rob
TV smart maken

De gemiddelde televisie gaat tegenwoordig een lange tijd mee. Dit is uiteraard een groot voordeel maar ook meteen een nadeel. Er komt immers een moment dat je TV wat verouderd is en niet meer zo “slim” is als jij zou willen. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarmee je dit ongemak kunt oplossen. In dit artikel leggen we je uit hoe je van een gewone TV een smart TV kunt maken door een stukje intelligentie aan het apparaat toe te voegen.

Gewone TV vervangen voor een smart TV?

De smart TV is de laatste periode razend populair geworden. De stijgende interesse hierin is dusdanig groot dat er nog nauwelijks “gewone Tv’s” worden aangeboden. Als je nu het TV aanbod in de winkel of op internet vergelijkt, zul je heel erg je best moeten doen om een gewone TV te vinden. Het verschil tussen een gewone- en een smart TV zit in de connectiviteit met het internet. De slimheid van een smart TV komt door de mogelijkheden om dit moderne apparaat te verbinden met het internet, je laptop of je smartphone. Hiermee gaat letterlijk een wereld voor je open want je hebt hierdoor uiteraard veel meer mogelijkheden.

Als je de mogelijkheden van een smart TV hebt ontdekt, is de kans groot dat je graag een overstap naar deze moderne toepassing maakt. De vraag is die hierbij ontstaat is of het de moeite waard is om een gewone TV te vervangen voor een smart TV. Zeker als het apparaat nog uitstekend functioneert en voorlopig niet aan vervanging toe is. Ons advies is dan ook simpel. Je kunt de grote (en vervroegde) investering in een smart TV gerust uitstellen. Er zijn een aantal eenvoudige- en voordelige mogelijkheden om van je gewone TV een smart TV te maken:

  • Met behulp van een Chromecast
  • Door je laptop of computer hierop aan te sluiten
  • Met behulp van een smart TV box
  • Door een spelconsole aan te sluiten 

Van je gewone TV een smart TV maken met behulp van een Chromecast

Eén van de meest eenvoudige manieren om van je gewone televisie een smart TV te maken, is met behulp van een Chromecast. Een Chromecast is niet veel meer dan een Wi-Fi ontvanger die je in de HDMI aansluiting van je TV kunt steken. Een Chromecast is vergelijkbaar met een Dongel. De werking van een Chromecast is eenvoudig: de ontvanger maakt verbinding met het internet en zal de bijbehorende beelden afspelen op je TV. Hierbij maak je gebruik van de Google Home App die je moet installeren op je smartphone of laptop. Je zorgt hiermee dat de Chromecast en je laptop of smartphone met hetzelfde Wi-Fi netwerk zijn verbonden.    

Het “casten” werkt eenvoudig. Er zijn televisies die automatisch overschakelen naar de Chromecast. Bij andere modellen moet je de keuze maken voor de gebruikte HDMI aansluiting bij de video input optie. Het gebruik van een Chromecast is niet nieuwe. De eerste generatie van deze “mini computer” werd al in 2013 geïntroduceerd. Op dit moment kun je al gebruik maken van de derde generatie. Ontdek in dit artikel welke generatie Chromecast de beste keuze voor jou is

Bestel één van onderstaande recente versies van de Chromecast bij een vertrouwde webshop. De goedkoopste webshop is automatisch geselecteerd.Je TV smart maken met behulp van een smart TV box

Het gebruik van een smart TV box is een uitstekende optie om je televisie smart te maken. Ook door het aansluiten van een Android TV Box of Apple TV (het is net welk besturingssysteem jouw voorkeur heeft) voeg je letterlijk intelligentie toe aan je apparaat. Het merendeel van deze “smart TV kastjes” sluit je met een high-definition multimedia interface (HDMI-kabel) aan op je TV. Deze worden voorzien van de benodigde power door middel van een aansluiting op het stroomnetwerk. Als je geen HDMI aansluiting hebt, kun je gebruik maken van een adapter. Vervolgens kun je deze kastjes op een eenvoudige manier verbinden met het Wi-Fi netwerk. 

De meeste boxen maken gebruik van het Android besturingssysteem. Ook in dit geval werkt het creëren van een aansluiting heel eenvoudig. Als je het kastje hebt aangesloten, kun je met je afstandsbediening de HDMI poort selecteren als input. Je krijgt dan een scherm met Android besturingssystemen te zien en je favoriete apps kiezen en gebruiken. Het gebruik van een Android TV box is een veelgemaakte keuze. Je hebt hierin dan ook veel keuzemogelijkheden. Ontdek in dit artikel wat de beste Android TV box is die je in 2020 kunt kopen en waar je op moet letten bij het maken van je keuze hierin.

Bestel één van onderstaande Android TV boxen bij een vertrouwde webshop. De goedkoopste webshop is automatisch geselecteerd.Smart TV maken door je computer of laptop aan te sluiten

Een van de meest eenvoudige manieren om je TV te verbinden met het internet is door het apparaat rechtstreeks op internet aan te sluiten zonder gebruik te maken van een kastje. Je kunt dit doen door een bedrade aansluiting aan te leggen. Hierbij kun je gebruik maken van een HDMI kabel waarmee zowel het audio- als het videosignaal van de computer naar de TV wordt verstuurd. Je kunt ook gebruik maken van een VGA aansluiting als je niet beschikt over een HDMI aansluiting. Een Video Graphics Array-connector is te herkennen aan de reeks van pinnetjes. Realiseer je bij deze laatste keuze wel dat een VGA connectie alleen de video data overbrengt. Voor de overdracht van het audiosignaal (dus het geluid) heb je een audiokabel nodig.  Ontdek in het artikel elders op deze site alle mogelijkheden die je hebt om je laptop aan te sluiten op je TV en op deze manier van je gewone TV een smart TV te maken.

Smart TV creëren door een game console aan te sluiten

Tot slot nog een hele praktische tip: heb je niet de beschikking over een smart TV maar wel over een game console (zoals een Xbox of Playstation)? Dan kun je op een eenvoudige manier jouw TV smart maken. Door met de game console verbinding te maken met internet heb je automatisch de beschikking over deze functionaliteiten. Ook als je TV zelf niet zo “slim” is. Zowel op de Xbox als de Playstation console zijn immers streamingdiensten zoals Netflix beschikbaar. Je hebt wat minder apps tot je beschikking als een Chromecast of een smart TV box maar het is letterlijk een slim idee om een game console aan te schaffen. 

 

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer