Home Elektronica Dit zijn de verschillen tussen een modem en een router

Dit zijn de verschillen tussen een modem en een router

by Rob
modem router

Het komt regelmatig voor dat mensen een modem en een router met elkaar verwarren. Dit ondanks het feit dat het twee verschillende apparaten zijn. Daarom lijkt het ons het goed om aandacht te besteden aan de verschillen tussen een modem en een router. Zo hopen het een en ander inzichtelijk te maken op dit gebied. Een modem en een router hebben immers een verschillende functie, hoewel beide apparaten gebruikt worden voor het maken van een internetverbinding.

Wat is een modem?

Een modem is een essentieel apparaat om je internetverbinding tot stand te brengen. Als je niet beschikt over een modem, zul je geen verbinding kunnen maken met het internet. Een modem zorgt er immers voor dat het internetsignaal dat aangeboden wordt door je internetprovider je huis binnenkomt. Dit signaal wordt je via kabel, glasvezel of ADSL aangeboden.  

Wat is een router?

Een router is een apparaat waarmee je kunt zorgen dat het internetsignaal door je huis wordt verdeeld. Aan dit apparaat zit je IP adres verbonden. De kans is immers groot dat je in meerdere ruimtes in je huis en met meerdere devices gebruik maakt van het internet. Daarnaast is een router belangrijk voor de digitale voeding van wifi deurbellen, wifi thermostaten en andere smart home faciliteiten. Je router zorgt dus de verdeling van het internetsignaal en de vormgeving van je thuisnetwerk. Het apparaat is van belang bij zowel het aanleggen van een Wifi netwerk als een bekabeld netwerk.  

De verschillen tussen een modem en router op een rijtje

Zowel een modem en router gebruik je dus om je internetsignaal te reguleren. Uit de bovenstaande informatie kun je opmaken dat er wel degelijk verschillen zijn tussen een modem en router opmaken: 

  • Een modem zorgt ervoor dat je de beschikking hebt over internet. Een router zorgt voor de verspreiding hiervan door je hele huis.
  • Een modem zorgt voor een externe verbinding, met een router geef je het intern internetgebruik vorm.

Kies je voor het gemak en zie je het niet zitten om twee aparte apparaten te gebruiken voor het tot stand brengen en het verdelen van je internetverbinding? Kies er dan voor om een router te kopen met een ingebouwd modem. Dan heb je in één keer alles wat je nodig hebt compleet.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer