Home Internet Waar vind ik de beste foto’s voor mijn website?

Waar vind ik de beste foto’s voor mijn website?

by Redactie
Waar vind ik de beste foto's voor mijn website

Soms heb je even snel een foto nodig voor op je site, je blog of een post op social media. Op internet zijn ladingen afbeeldingen te vinden, maar je mag niet iedere foto zomaar gebruiken. Hoe vind je gratis precies die foto die je zoekt?

Een website, blog of Facebook-tijdlijn zonder beeld, je kunt het je niet voorstellen. Foto’s en andere afbeeldingen zijn belangrijk om op te vallen tussen alles wat er op internet te vinden is. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat een foto bij je bericht ervoor zorgt dat veel meer mensen het lezen en erop reageren. Zo zouden artikelen met een afbeelding 94% meer bezoekers krijgen dan artikelen zonder. Het is dus tijd voor een zoektocht naar de ultieme foto.

Even snel een fotootje

Hoe kom je aan die afbeelding die jouw verhaal nét wat beter ondersteunt dan alleen tekst?

Voor je website, folders en ander commercieel materiaal van je bedrijf kun je natuurlijk zelf foto’s maken of – misschien wel de betere keuze – je betaalt een professionele fotograaf om dat voor je te doen. Maar soms heb je even snel een plaatje nodig, bijvoorbeeld bij een blogpost die je schrijft of een bericht dat je op LinkedIn of Facebook wilt zetten.

Even Googelen? Meestal geen goed idee. De verleiding is groot om even op image.google.com te zoeken, de eerste de beste link naar een geschikte afbeelding te volgen en die te downloaden. Het probleem: de meeste afbeeldingen die je via Google (of bijvoorbeeld Pinterest) vindt, mag je niet zomaar gebruiken. Sowieso is het vaak onduidelijk of het wel of niet mag.

Net als tekst, films en muziek geldt ook voor foto’s dat ze auteursrechtelijk beschermd zijn en dat je ze niet zomaar mag gebruiken zonder toestemming van de maker. Daar kun je je natuurlijk niets van aantrekken, maar besef dat een maker vrij gemakkelijk kan achterhalen waar zijn of haar foto’s op internet opduiken. Je zult niet de eerste zijn die een forse rekening van een fotograaf in de bus krijgt. Niet handig dus en ook niet netjes om zomaar foto’s te gebruiken. Gelukkig zijn er volop alternatieven.

Stockfoto’s

Er zijn allerlei sites waar je stockfoto’s kunt vinden. Dat zijn foto’s die je gratis of betaald mag gebruiken bij je publicatie. Op die sites kun je zoeken door een of meer trefwoorden te typen. De resultaten kun je meestal filteren op zaken als categorie, kleur of grootte. Veelgebruikte stockfotosites zijn www.shutterstock.com, 123rf.com en stockphoto.com. Voor de meeste foto’s die je daar vindt, moet je echter betalen. Hieronder vind je een paar voorbeelden van goede stockfotosites. Sommige bevatten foto’s van genoemde sites, maar dan wel foto’s die je gratis mag gebruiken.

 
– nl.freeimages.com: biedt een groot aantal gratis afbeeldingen. Let op: in het bovenste gedeelte van de resultaten vind je foto’s waarvoor je moet betalen. Als je een account aanmaakt, kun je de gratis foto’s in iedere aangeboden grootte (resolutie) downloaden.

www.pixabay.com: veel foto’s die je gemakkelijk kunt downloaden in verschillende groottes.

– www.photopin.com: ook een uitgebreide site met veel foto’s die bijvoorbeeld heel geschikt zijn voor bij een blogpost. Je moet wel even zoeken naar de gratis foto’s én je moet aan bronvermelding doen, waarbij je de licentie en de naam van de fotograaf moet noemen. Onder de foto staat een stukje code dat je in je site kunt plakken om dit goed te regelen.

https://www.freestockphoto.nl: een Nederlandse site waar het aanbod niet heel groot is, maar het downloaden bijzonder gemakkelijk gaat.

Andere bronnen

Een nadeel van stockfoto’s is dat ze soms wat algemeen en saai zijn. Ook kom je vaak dezelfde stockfoto’s tegen op verschillende sites. Ben je op zoek naar echt originele foto’s, dan kun je terecht bij andere bronnen.

www.flickr.com: nog altijd een populaire site waar (hobby)fotografen hun werk laten zien. Ook hier even opletten dat je foto’s met de juiste licentie kiest, zodat je ze met bronvermelding mag gebruiken. Bij de zoekresultaten klik je op het pijltje bij Any License. Kies in het menu Commercial use allowed als je de foto voor commerciële doeleinden wilt gebruiken. Kies je Modifications allowed dan mag je de foto ook in aangepaste vorm gebruiken.

https://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page: op Wikimedia (inderdaad, de organisatie achter onder meer Wikipedia) vind je foto’s over alle denkbare onderwerpen. Ook hier geldt: check de licentie. De meeste foto’s mag je gratis hergebruiken met bronvermelding, maar er zijn uitzonderingen.

Goede foto’s zorgen voor aantrekkingskracht bij je bezoekers, maar de basis is natuurlijk de website zelf. Wil je je eigen WordPress website maken of is je site toe aan een nieuwe design? Argeweb helpt je stap voor stap. 

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer