De grootste en oudste cryptocurrency, bitcoin (BTC) genaamd, krijgt komende mei te maken met een belangrijke gebeurtenis. Dan zullen de beloningen voor miners namelijk worden gehalveerd. In het verleden is vaker gebleken dat deze “halving” een grote invloed kan hebben op de bitcoin koers. In dit artikel geven we je een spoedcursus over Bitcoin, de BTC koers en de halving.
De moeder aller cryptocurrencies
Alhoewel je er waarschijnlijk al wel eens over hebt gehoord, volgt hier een korte uitleg over Bitcoin. Bitcoin is een zogenaamd “peer-to-peer” betaalnetwerk. Peer-to-peer houdt in dat transacties op dit netwerk direct tussen de betaler en ontvangers plaatsvinden. Het protocol waarop het gehele netwerk draait werd uitgevonden door Satoshi Nakamoto. Deze naam is echter een pseudoniem en niemand weet wie Nakamoto is en of het wellicht een groep mensen betreft.
Nakamoto publiceerde in 2008 zijn idee voor een elektronisch betaalsysteem dat “online betalingen toestaat die rechtstreeks van de ene partij naar de andere kunnen worden verzonden zonder dat deze via een financiële instelling hoeven te gaan.” Kortom, Bitcoin moest het mogelijk maken om een betaling te voldoen zoals je dit met briefgeld zou doen. Betalingen met briefgeld kunnen namelijk niet teruggedraaid worden en er komt ook geen tussenpersoon bij kijken. Door de geniale implementatie van een wereldwijd gedecentraliseerd netwerk en de versleuteling van transactiegegevens in een blockchain is dit met Bitcoin realiteit geworden. Bitcoin is hiermee hard op weg om de valuta van het internet te worden.
De bitcoin prijs
De reden waarom je mogelijk wel eens van bitcoin hebt gehoord is hoogstwaarschijnlijk vanwege zijn prijs. Deze is namelijk behoorlijk volatiel en steeg eind december zelfs naar een recordhoogte van $20.000. Ter vergelijking, een jaar hiervoor was een enkele BTC nog slechts ongeveer $800 waard. Toen bitcoin het jaar erna flink in waarde zakte, verwachtten veel bitcoin-critici dat dit het einde van bitcoin was. In 2019 begon bitcoin echter weer hard te stijgen en wist het van een waarde van net iets meer dan $3.000 te stijgen naar een waarde van $14.000.
Ondanks de enorme volatiliteit van de digitale valuta bleek bitcoin in het vorige decennium de beste investering te zijn. Kocht je in 2010 voor één dollar aan BTC, dan was dit eind 2019 ongeveer $90.000 waard geweest. Houden we dit tegen de prestaties van Amerikaanse aandelen dan is te zien dat bitcoin inderdaad veel beter presteerde, diezelfde dollar in Amerikaanse aandelen bracht namelijk slechts $3,46 op.
De halving
Dat bitcoin naar dergelijke hoogtes kon stijgen heeft deels te maken met de schaarste van de digitale valuta. In het protocol is namelijk vastgelegd dat er uiteindelijk 21 miljoen BTC op de markt zullen zijn. Op dit moment is er nog maar een deel van die 21 miljoen BTC te verhandelen op de markt. Bitcoins moeten namelijk worden gemined door de bitcoin miners. Dit zijn computers van individuen of bedrijven die ingewikkelde berekeningen uitvoeren om transactiedata te versleutelen en zo het netwerk te beveiligen. Lost een miner zo’n berekening met succes op, dan ontvangt de miner een beloning van op dit moment 12,5 BTC. Deze BTC kan de miner vervolgens verkopen waarmee de bitcoins vrij verhandelbaar worden.
Om de inflatie van bitcoin binnen de perken te houden wordt deze beloning van 12,5 BTC echter na elke 200.000 toegevoegde blocks gehalveerd. Zo ontstaat er meer schaarste. Volgen we de economische basisprincipes van vraag en aanbod, dan zou de prijs van bitcoin mogelijk kunnen stijgen na de komende halving. Het aanbod wordt namelijk gehalveerd aangezien miners nog maar de helft minder bitcoins ontvangen, terwijl de vraag mogelijk gelijk blijft. Dit zorgt logischerwijs voor een stijgende waarde.
Tijdens de vorige halvings steeg bitcoin dan ook flink in waarde. Zo steeg bitcoin anderhalf jaar na de vorige halving naar een recordhoogte van $20.000. De komende halving zal de derde halving zijn die het Bitcoin-netwerk doormaakt. Volgt bitcoin de trends die het na de vorige halvings liet zien dan is volgens sommige analisten een prijs van $100.000 per bitcoin een mogelijkheid. Kortom, het is misschien niet zo’n gek idee om wat bitcoin te kopen, bijvoorbeeld via het Nederlandse crypto-handelsplatform SATOS, en wie weet zie jij de waarde van je bitcoin de komende maanden flink toenemen!