Home Automotive Waarom je bij autoruitschade altijd direct op moet treden

Waarom je bij autoruitschade altijd direct op moet treden

by Redactie
Waarom je bij autoruitschade altijd direct op moet treden

Het kan jaren goed gaan en dan ineens gebeurt het: je bent aan het rijden en je hoort een luide knal. Je schrikt je rot en in eerste instantie heb je misschien niet direct door wat er gebeurd is. Maar dan zie je het: een dikke pit of scheur in de voorruit van je auto. Het is zo gebeurd: een opspattende steen of een een klein onderdeel dat van een vrachtwagen of aanhanger valt… Het is natuurlijk flink balen, maar gelukkig lijkt de schade in veel gevallen mee te vallen. Toch is het bij autoruitschade altijd verstandig om de schade te laten herstellen.

Ben je verzekerd? Waar wacht je dan op

Wanneer je een aanvullende autoverzekering hebt, wordt autoruitschade vaak gedekt. Dit betekent dat niet alleen het repareren van een sterretje of krasje wordt vergoed, maar dat zelfs de voorruit vervangen je niets kost. Je vraagt je nu wellicht af: ben ik ook tegen autoruitschade verzekerd? Pak je polis er even bij, je ziet het zo. Bij zeer veel verzekeringen die bovenop de wettelijke aansprakelijkheid nog een aanvullend pakket bevatten, wordt ruitschade gewoon vergoed. Misschien kost het je een klein beetje no claim korting of een geringe eigen bijdrage, maar dit betekent wel dat je een nieuwe ruit kunt laten plaatsen.

Dat hoeft overigens lang niet altijd. Autoruitschade specialisten maken gebruik van zeer geavanceerde technieken, waardoor zelfs flinke sterren en scheuren in veel gevallen gerepareerd kunnen worden. Dit gebeurt met een speciaal soort hars met een hardheid die vergelijkbaar is met die van glas. Bovendien kan schade onzichtbaar worden gerepareerd.

Dus dat kleine sterretje is niet zo erg?

Een klein sterretje: dat lijkt dus niet zo erg. Goed, het is geen fraai gezicht, maar zolang het zich niet direct in je blikveld bevindt, stoor jij je er misschien niet eens aan. Toch is dat kleine sterretje niet zo onschuldig als hij lijkt.

Een ster of kleine scheur in de ruit, zorgt voor een zwakke plek. Wat begint als een kleine plek, kan al snel verder scheuren. Wie wel eens autoruitschade heeft gehad en (te) lang heeft gewacht met reparatie of vervanging, heeft het misschien al meegemaakt: ineens lijkt die scheur in de ruit groter te worden, of ineens is er vanuit die ster een lange scheur ontstaan die er eerst nog niet zat.

De autoruit staat onder spanning. Omdat de ruit een curve heeft, wordt die spanning over het glasoppervlak verdeeld. In tegenstelling tot een scheur of ster in een ruit van je woning, kan een plek in je autoruit al snel verder groeien omdat je auto tijdens het rijden schokken en vibraties te verwerken krijgt. Ook onder invloed van weer en temperatuur kan een schadeplek zich snel uitbreiden, omdat de ruit uitzet en krimpt. Dit is weliswaar onzichtbaar, maar kan er wel net voor zorgen dat schade ineens groter wordt.

Rijden met schade is gewoon niet veilig

Waarom zou je het risico nemen om door te rijden met ruitschade? Het is gewoon niet veilig. Een kleine barst of ster kan zich in een keer over vrijwel de hele voorruit uitbreiden tijdens het rijden, waardoor goed zicht op de weg je wordt ontnomen. Dus laat die schade fixen en voorkom onveilige situaties, of je nu al duurzaam rijdt of nog niet.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer