Home Startups Waarom Nederlandse tech het zo goed doet in de wereld

Waarom Nederlandse tech het zo goed doet in de wereld

by Redactie
Waarom Nederlandse tech het zo goed doet in de wereld

Nederlandse techbedrijven en startups scoren al enige tijd flink goed. Zo waren er bijvoorbeeld recentelijk nog twee Nederlandse techbedrijven die een succesvolle beursgang in New York doormaakten. Het doet velen zich de vraag stellen hoe het toch komt dat de Nederlandse techindustrie het tegenwoordig zo goed doet. Gelukkig heeft één van de meest invloedrijke personen in diezelfde industrie hier wel een verklaring voor. Apple-CEO Tim Cook keek eens rond in het land en trok er zijn eigen conclusies uit. Dit zorgde voor een opvallend beeld dat in het buitenland leeft als het om Nederland gaat.

Cultuur

Volgens Cook is de Nederlandse cultuur bij uitstek geschikt voor de wereld van tech. Juist omdat Nederlanders zo open zijn is er zoveel mogelijk. In een tijd waarin grenzen eigenlijk niet meer bestaan en er naar steeds verdere ontwikkeling wordt gekeken is de voedingsbodem in dit land dus zeer geschikt. Juist dat zorgt ervoor dat veel bedrijven die met nieuwe technologie komen juist hier heel succesvol zijn. Het is ook een reden voor bedrijven uit andere landen om hier te willen zitten en banen te creëren voor allerlei diensten waar zij gebruik van willen maken. Dit geldt ook voor Apple zelf.

App-economie

Een ontwikkeling die vooral interessant is om te blijven volgen, ook al is deze al enige jaren gaande, is de app-economie. Dit is de sector die draait om het maken en verbeteren van apps die worden gebruikt op Apple devices zoals de iPhone en de iPad. Juist op dat vlak zijn steeds meer bedrijven actief die over de hele wereld verspreid zitten. Het is ook in dit segment waarin Nederland veel successen worden geboekt in recente jaren. In ruim 10 jaar tijd is hier een wereld met een waarde van 20 miljard ontstaan die ruim 1,7 miljoen banen heeft opgeleverd. Met name gaat het ook om banen in Nederland.

Relatieve koploper

Hoewel er in andere landen meer mensen in absolute aantallen in de app-economie van Apple werken is Nederland relatief gezien wel de koploper. Wanneer gekeken wordt naar het totaal aantal banen dat er in Nederland te vinden is, dan is maar liefst twee procent daarvan gekoppeld aan een app, bijvoorbeeld in de ontwikkeling ervan. De landen om Nederland heen kunnen hier eigenlijk niet aan tippen en bieden flink wat minder banen ten opzichte van het totaal. Slechts Finland kan gelijke tred houden. Dit is dan ook wat het land zo bijzonder maakt, stelt de grote baas van Apple.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer