Als je zo maar iemand vraagt of hij of zij een aantal bekende cryptomunten kan opnoemen, is de kans groot dat je namen als Bitcoin, Ethereum, Cardano en Ripple te horen krijgt. Dit zijn inderdaad vier grote spelers op de cryptomarkt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, worden hier niet vier officiële cryptomunten genoemd. Slechts twee van de genoemde voorbeelden zijn officiële digitale munteenheden. In dit artikel leggen we je uit waarom Ripple en Ethereum geen echte cryptomunten zijn.
Wat is Ethereum dan wel?
Laten we dit artikel beginnen met het uitleggen wat Ethereum dan wel is, als we hier niet spreken over een officiële cryptomunt. Als we het hebben over Ethereum, hebben we het hier over een veelgebruikte open source blockchain technologie. Ethereum is dus de naam voor een decentrale structuur waarvan gebruik kan worden gemaakt om digitale munteenheden te verhandelen dus over te dragen van en naar de verschillende digitale wallets. Daarnaast kan de blockchain technologie gebruikt worden om decentralized applications (DAPP’s) en smart contracts op te lanceren. Het voordeel van het gebruik van een decentrale structuur is dat dit een veilige, relatief anonieme en vooral voordelige manier is om in digitaal geld te handelen en kennis/creativiteit over te dragen. Doordat er gekozen is voor een open source structuur, is de broncode van de Ethereum blockchain technologie voor iedereen in te zien, protocollen te bouwen en deze te lanceren. Dit is dan ook de reden dat veel cryptomunt projecten gebruik maken van de Ethereum blockchain technologie.
Ether als digitale munt van Ethereum
Uit het bovenstaande kun je dus opmaken dat de term Ethereum de naam is voor de gehele blockchain structuur. Op dat netwerk is het natuurlijk van belang dat er een token beschikbaar is die een waarde vertegenwoordigd. Op deze manier ontstaat er een mogelijkheid om te betalen. Dit token heeft de naam Ether gekregen. Als je dus van plan bent om de Ethereum koers te volgen, hou je dus de stand van de Ether in de gaten. Dit is zeker de moeite waard omdat Ether, na de Bitcoin, de een na grootste digitale munt is die er is!
Wat is Ripple?
Je hebt het ongetwijfeld al begrepen: ook Ripple is geen officiële cryptomunt maar net als Ethereum een betaal protocol. XRP is de coin van het Ripple Protocol. Toch kun je zeker niet stellen dat Ripple een blauwdruk is van Ethereum of andersom. Ripple heeft immers een onderscheidende structuur. In tegenstelling tot zo’n beetje alle andere cryptomunten is Ripple wel een centrale organisatie en is de XRP een munteenheid die niet te minen (dus te ontwikkelen) is maar in een specifieke hoeveelheid op de markt wordt gebracht. De doelstelling van Ripple is om het al bestaande betalingssysteem van banken te verbeteren. Dit is dan ook de reden dat Ripple zelfs ondersteuning krijgt van de banken. Het platform van Ripple kan dan ook gebruikt worden munteenheden te versturen, waaronder dus de XRP.
Wat maakt XRP interessant?
Je vraagt je wellicht af of we het hier hebben over digitaal geld als er sprake is van een centrale structuur achter de munt. Dit is wel degelijk het geval om de eenvoudige reden dat je op het platform kunt betalen met virtuele valuta. Het is zelfs interessant om de Ripple koers te volgen. De XRP wordt immers gezien als een zeer interessante digitale munt omdat deze crypto in een duidelijke praktische behoefte voorziet. Het is dus zeker verstandig om Ripple en ook Ethereum in de gaten te houden en als de kans zich voordoet (en je op een verantwoorde manier de mogelijkheden hebt), hierin te investeren ondanks dat dit geen echte cryptomunten zijn.