Home Internet Alles wat je moet weten over wachtwoordmanagers

Alles wat je moet weten over wachtwoordmanagers

by Rob
wachtwoordmanager

Het zal je ongetwijfeld opgevallen zijn dat je steeds vaker een wachtwoord nodig hebt voor het gebruik van digitale voorzieningen. Met een wachtwoord bescherm je persoonlijke en belangrijke gegevens op je computer, tablet en smartphone. Als je wilt voorkomen dat ongewenste personen hier toegang toe hebben, is het van belang om een sterk wachtwoord te gebruiken. Het nadeel hiervan is dat dit soort wachtwoorden lastig te onthouden zijn. Een wachtwoordmanager biedt hiervoor een zeer praktische oplossing. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over wachtwoordmanagers.

Wat is een wachtwoordmanager?

Een wachtwoordmanager kun je het beste zien als een “digitale kluis” waarin je al je wachtwoorden op de meest veilige manier kunt opslaan. Deze digitale functionaliteit is het alternatief voor het authentieke wachtwoordenboek, het papieren naslagwerk waar veel mensen van gebruik maakten om hun wachtwoorden in op te slaan. Het voordeel van het gebruik van een wachtwoordmanager is dat je eigenlijk alleen maar het wachtwoord van deze wachtwoordmanager hoeft te onthouden. 

Waarvoor gebruik je wachtwoordmanagers?

Je kunt wachtwoordmanagers voor meerdere doelstellingen gebruiken. Allereerst kun je deze functionaliteit gebruiken als digitaal naslagwerk voor al je wachtwoorden die je in gebruik hebt. Je zult merken dat dit er meer zijn dan je denkt! Daarnaast zorgt een wachtwoordmanager voor praktisch gemak. Als je een specifieke website bezoekt, vult de wachtwoordmanager automatisch je gebruikersnaam en je wachtwoord in. Bij het eerste gebruik van de wachtwoordmanager moet je er even voor gaan zitten. Als je hier echter eenmaal aan gewend bent, profiteer je iedere keer weer van het gemak hiervan. Vind je het lastig om een goed wachtwoord te genereren? Dan maakt de wachtwoordmanager die voor je aan. 

Waarom het gebruik van een wachtwoordmanager een veilige optie is

Je zou denken dat het een makkelijkere optie is om je wachtwoorden te laten onthouden door je browser. Dit is echter een keuze die sterk afgeraden wordt. De wachtwoorden in je browser zijn immers vaak niet voldoende afgeschermd voor malware en andere ongewenste gebruikers van je pc. De browser kun je (op een aantal uitzonderingen na) beter niet zien als goed alternatief. In de gemiddelde browser zijn alle wachtwoorden met een paar klikken zichtbaar voor malware en ongewenste pc gebruikers. De betere wachtwoordmanagers kun je ook gebruiken op je mobiele devices.

Zijn er kosten verbonden aan het gebruik van een wachtwoordmanager?

Als je kijkt naar het aanbod van wachtwoordmanagers, zie je dat er aan het gebruik van de meeste wachtwoordmanagers wel wat kosten verbonden zijn. Er zijn een aantal goede wachtwoordmanagers waar je gratis gebruik van kunt maken maar waarbij er wel een vergoeding moet worden betaald voor extra functionaliteiten (die je in de praktijk snel nodig hebt). De kosten variëren van een bedrag van €10,- per jaar tot een jaarlijks bedrag van €40,- In dit geval is goedkoop zeker wel duurkoop en kun je er beter voor kiezen om wat meer te besteden. Als we kijken naar de diverse vergelijkende tests die zijn uitgevoerd (om aspecten zoals veiligheid en gebruiksgemak van de diverse opties onder de loep te nemen) komt 1Password er als beste wachtwoordmanager uit. Bitwaarden is de naam van de wachtwoordmanager die als beste koop wordt aanbevolen. Bij deze laatstgenoemde wachtwoordmanager betaal je enkel voor de extra functionaliteiten waar je gebruik van maakt.       

Is het gebruik van een wachtwoordmanager altijd veilig?

Hoewel we het gebruik van een wachtwoordmanager zeker aanraden, is het goed om voor de volledigheid aan te geven dat het gebruik hiervan niet de volledige veiligheid garandeert. Dit hangt nog altijd af van de keuze die je zelf maakt. Het is onder andere van belang om een sterk hoofdwachtwoord te gebruiken. Een sterk wachtwoord bestaat uit een combinatie van willekeurige cijfers, letters en speciale karakters. Een veilig wachtwoord heeft een lengte van minimaal 12 karakters maar is vaak langer. Daarnaast is het goed om de mogelijkheden voor een tweefactorauthenticatie in te schakelen. Dit is een extra ingebouwde veiligheid waarbij er gebruik wordt gemaakt van een tweede inlogmiddel. Deze wordt verstrekt via sms of app. Het is aan te raden om dit zowel bij de wachtwoordmanager als bij je meest belangrijke websites te doen want veiligheid staat voorop!

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer