Home Elektronica Wandcontactdoos aansluiten: handige tips

Wandcontactdoos aansluiten: handige tips

by Redactie
Wandcontactdoos aansluiten handige tips

Wij jij in een kamer beter internet? Dat kan het nodig zijn om een extra utp wandcontactdoos in de kamer aan te leggen. Het is een klusje wat enige technische kennis vereist en zoals altijd heb je het juiste gereedschap nodig. Hieronder vind je wat handige tips voor een enkelvoudige contactdoos die je in principe overal kan plaatsen.

Wat heb je nodig?

  • Materiaal
  • UTP Wandcontactdoos enkelvoudig
  • Universeel centraalplaat wit
  • UTP kabel
  • Inbouwdoos (facultatief)

Gereedschap

Het laatste apparaat zal niet iedereen kennen, maar hiermee zet je de kabel vast in de contactdoos. Het is de meest effectieve methode, vroeger werden onder andere schroefjes gebruikt maar dat is storingsgevoelig en de wilt uiteraard juist internet zonder problemen.

Het verlengen  van de kabel

Als je een UTP kabel opent, zal je daarin 4 verschillende kabelparen aantreffen. Uiteraard moet je de kleur  bij het uitgangspunt verbinden met dezelfde kleuren in de kabel. Daarna kies je de methode waarmee je de kabel wegwerkt als je die naar de andere kamer brengt.

Het demonteren van de wandcontactdoos

De wandcontactdoos kan in drie delen uiteen worden genomen. Met het eerste onderdeel zet je de nieuwe wandcontactdoos vast. Het tweede onderdeel waarom de kabels worden aangesloten kan je daarin klikken. Als je de verbindingen hebt gemaakt, kan je daarna de afdekplaat aanbrengen.

Bevestig de UTP kabel

Breng de UTP kabel aan op de juiste manier. In de handleiding staat de juiste volgorde aangegeven. Er is altijd een opeenvolging van de paren, bijvoorbeeld bruin/bruin-wit, blauw/blauw-wit etc. Om de kabeltjes goed vast te kunnen zetten, strip je ongeveer 1 centimeter gekleurd omhulsel weg. Daarna gebruik je de Isa punch down tool om de kabel goed vast te zetten. Op het moment dat je klik hoort, is de verbinding tot stand gekomen. Heb je alle 8 verschillende kleuren in de juist volgorde vastgezet, dan kan je de afdekplaat weer aanbrengen.

Test de verbinding

Dit is het moment om even testen in hoeverre je de klus op de juiste manier hebt uitgevoerd. Probeer met een apparaat de verbinding uit en test hoever je een krachtige internet verbinding hebt in de gehele ruimte.

Breng een centraal-afdekplaat aan

De verbinding heb je gecontroleerd en op de zaak netjes af te werken, schroef je nu een centraal afdekplaat op de wandcontactdoos. Dat geeft extra stevigheid en geeft de wandcontactdoos ook een nettere afwerking.  

Niet iedereen heeft de handigheid of het zelfvertrouwen om deze klus uit te voeren. Is doe het zelven niet jouw ding, wellicht heb je dan een handig familielid die het wel voor je kan regelen. Uiteraard kan je ook een professional inschakelen. Behalve een standaard wandcontactdoos kan je ook een ingebouwd exemplaar (laten) aanleggen. Deze is draadloos voor de gebruikte exemplaren. Daarbij hoef je derhalve geen kabel te gebruiken voor internet. Afhankelijk van de wifi-bron is het soms noodzakelijk om meerdere ingebouwde contactdozen op een kamer te moeten aanleggen. Lees hierover verdere informatie voordat je een keuze maakt.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer