Home Nieuws Wat houdt de Gasketelwet in?

Wat houdt de Gasketelwet in?

by Redactie

Per 1 oktober 2020 is de Gasketelwet ingegaan. De Gasketelwet houdt in dat alle monteurs die werkzaam zijn met gasverbrandingsinstallaties de beschikking moeten hebben over een co certificering. Deze co certificering kun je het beste omschrijven als “het bewijs van vakmanschap koolmonoxide”. De Gasketelwet is dus een veiligheidswet voor zowel de gebruikers van gasverbrandingsinstallaties als de monteurs zelf. Het is dus goed om je hierin te verdiepen als je een monteur bent of de keuze moet maken voor een geschikte monteur voor werkzaamheden aan dit soort installaties.

Waarom is de Gasketelwet in werking getreden?

Met de kennis dat er de wens bestaat dat de Nederlandse huishoudens juist steeds minder gas verbruiken, komt het wellicht wat verrassend over dat de Gasketelwet in werking is getreden. Desondanks hoeft het in werking treden van de Gasketelwet zeker niet als verrassing worden gezien. Een in 2015 door de Onderzoeksraad voor Veiligheid gepubliceerd rapport over het werken aan gasverbrandingsinstallaties vormt hier echter de aanleiding voor. In dit rapport zijn de gevaren van het werken met koolmonoxide beschreven. Daarnaast vormde vooral een cijfermatige onderbouwing van de gevallen waarbij dit mis ging een aanleiding om de Gasketelwet in het leven te roepen. 

De Gasketelwet beschrijft de wettelijke kaders waarin met betrekking tot gasverbrandingsinstallaties op een veilige manier gewerkt kan worden. Hierbij is er onder andere sprake van een certificering verplichting voor monteurs die aan gasverbrandingsinstallaties werken. Dit bewijs van vakmanschap koolmonoxide of co certificering blijft 5 jaar geldig. Na deze periode moeten de monteurs zich opnieuw laten certificeren.

Aan welke gasverbrandingsinstallaties mag alleen met een co certificering gewerkt worden?

De gasverbrandingsinstallaties waaraan alleen met een co certificering gewerkt mag worden zijn de installaties onder de 100 kW. Dit is dus iedere gasverbrandingsinstallatie die koolmonoxide genereert en genoemd wordt in BRL-6000-25. Hier vallen dus ook de cv ketels voor de tuinbouw, rookgasafvoervoorzieningen, luchtverhitters en gashaarden onder. Er wordt géén onderscheid gemaakt of dit een nieuwe- of een bestaande installatie betreft. Voor het werken aan een expansievat of aan radiatoren heeft een monteur géén co certificering nodig. Dit zijn immers géén gas houdende onderdelen.  

Wanneer moet een monteur in bezit zijn van een bewijs van vakmanschap koolmonoxide?

Het is niet zo dat een monteur direct per 1 oktober 2020 in bezit had moeten zijn van een bewijs van vakmanschap koolmonoxide. Er is immers een overgangsperiode van anderhalf jaar in de Gasketelwet ingebouwd. Je hebt dus als monteur tot 1 april 2022 de tijd om te zorgen dat je in het bezit bent van je co certificering. Daarna is het strafbaar om zonder bewijs dat je over de benodigde kennis beschikt als monteur aan gasverbrandingsinstallaties te werken. Het is wel verstandig om je co certificering zo snel mogelijk te halen want werkgevers en klanten selecteren nu al de monteurs op het bezit van een bewijs van vakmanschap koolmonoxide. Je wilt jezelf uiteraard niet uit de markt prijzen. Daarnaast gaat veiligheid voor alles en dat is precies de belangrijkste reden waarom de Gasketelwet in het leven is geroepen.  

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer