Home Tips Wat is artificial intelligence en waarom is het belangrijk voor de toekomst?

Wat is artificial intelligence en waarom is het belangrijk voor de toekomst?

by Mike
Artificial intelligence

Je hebt waarschijnlijk ook de laatste tijd veel over AI gehoord. Dit is de vakterm voor artificial intelligence, of kunstmatige intelligentie. Maar wat is artificial intelligence? En waarom is het zo belangrijk voor de toekomst? Alle experts zijn het er wel over eens dat deze uitvinding de wereld gaat veranderen. De vraag is alleen hoe dit precies gaat gebeuren. Om je een idee te geven van wat er te gebeuren staat, zijn wij erin gedoken. We hebben bekeken waar AI nu staat en waar het naartoe zal gaan. Zo kan jij ook een beeld vormen van de toekomst!

Zoals je ziet zijn er op dit moment meer vragen dan antwoorden. Maar geen nood, want daarom hebben we dit artikel juist gemaakt. Lees snel verder om de antwoorden te krijgen!

Sommige mensen worden heel angstig bij het idee van artificial intelligence. Het zou slimmer zijn dan mensen en ons daarom als mensheid op een zijspoor kunnen zetten. Of nog erger, kunnen uitroeien. Of het ook echt zo zal gaan is natuurlijk maar de vraag. Toch kijken we zowel naar de voor- als de nadelen van deze ontwikkelingen op techgebied.

Ik merk zelf natuurlijk al het nodige van de opkomst van AI. Als er één gebied is waarop de ontwikkelingen snel zijn gegaan, dan is het wel in het schrijven van teksten. Daar zijn de kunstmatige intelligenties al heel goed in. Dit maakt dat op sommige vlakken werk uit handen kan worden genomen. Maar het heeft ook nieuwe kansen geboden!

Wat is artificial intelligence en waarom is het belangrijk voor de toekomst?

Wat is artificial intelligence?

Laten we bij het begin beginnen en bekijken wat artificial intelligence eigenlijk is. De definitie is dat het een machine is die mensachtige vaardigheden kan vertonen. Zaken als redeneren, plannen, leren en creativiteit vallen hieronder. In de praktijk kan je bijvoorbeeld zien hoe AI een hele tekst kan schrijven op basis van een simpele opdracht die jij geeft. Dit is echter slechts het begin van de vele mogelijkheden die er liggen.

Waarom is het belangrijk?

Artificial intelligence is belangrijk omdat het een grote verandering in de maatschappij teweeg kan brengen. Vergelijk het met de ontdekking van landbouw, of met de industriële revolutie. De manier waarop we dingen doen zou ingrijpend anders kunnen worden. Bijvoorbeeld omdat veel werk door de robots met kunstmatige intelligentie kan worden overgenomen. Ook op het gebied van bijvoorbeeld geneeskunde is er heel veel mee mogelijk. Daarom is het dus ook zo dat bijna iedereen ermee te maken zal krijgen in het leven.

Welke vormen zijn er?

Er zijn eigenlijk twee grote stromingen te onderscheiden. In de eerste plaats is er software. Dit bestaat ook al heel lang. Denk bijvoorbeeld aan de gezichtsherkenning waarmee jij je smartphone opent. Er zijn heel veel softwaretoepassingen, vooral voor analyse en assistentie. De andere grote stroming is die van belichaamde AI. Dit zijn de robots, drones en andere apparaten die autonoom kunnen opereren. Zo wordt er al heel lang gewerkt aan de mogelijkheden om auto’s zelfrijdend te maken. Ook dit gaat met behulp van kunstmatige intelligentie.

Hoe krijg jij ermee te maken?

Op sommige vlakken heb je er al mee te maken. De gezichtsherkenning werd bijvoorbeeld al genoemd. Je merkt het ook al in zoekmachines die je online gebruikt. Misschien heb je de tekstverwerker al eens uitgeprobeerd. Ook een persoonlijke assistent wordt meer en meer normaal. Daarnaast worden dingen als automatisch vertalen veel gebruikelijker. In de toekomst zal je steeds meer slimme auto’s, huizen en zelfs hele steden krijgen. Ook wordt het gebruikt om bijvoorbeeld medische ingrepen te verbeteren en te vergemakkelijken en voor productie- en distributiewerk.

Welke gevaren zijn er?

Er wordt door sommige experts gewezen op de mogelijke gevaren van artificial intelligence. Wanneer het autonoom zou kunnen opereren, dan kan het de mensheid op enig moment buitenspel zetten. Dit hoeft niet eens een doel te zijn. Het kan namelijk zijn dat de mens onbedoeld in de weg staat van het doel van de kunstmatige intelligentie. Om het doel dan te bereiken moet er dus iets aan de mens gedaan worden. Hoewel dit in de praktijk nog niet bewezen is, is dit wel iets wat veel mensen bezighoudt. Het is de reden waarom techexperts om regelgeving vragen bij de overheden.

Wanneer ga je er iets van merken?

Eigenlijk is deze vraag al achterhaald. Hoewel AI in de toekomst nog veel belangrijker gaat worden, is het er al. Je gebruikt het bijvoorbeeld voor je smartphone. Je praat tegen Alexa of Siri. Ook hebben veel zoekmachines het al gewoon geïmplementeerd om het zoeken voor jou gemakkelijker te maken. Dit zijn echter misschien zaken waar je niet bij stilstaat. Je gaat het pas echt merken wanneer je het bewust in het dagelijks leven gaat gebruiken. Dit kan eigenlijk bij elke volgende smartphone of ander smartproduct al het geval zijn. Dit kan dus elk moment aan de orde zijn, ook voor jou.

De positieve kant van kunstmatige intelligentie

De nadruk ligt in sommige discussies heel erg op de gevaren van kunstmatige intelligentie. Er zijn echter ook heel veel positieve kanten bij goed gebruik. Zo is bijvoorbeeld al langer bekend dat bij eenzame ouderen het gebruik van robots helpt om de eenzaamheid te bestrijden. Bij mensen met dementie kan het een goede assistentie zijn om langer gewoon thuis te kunnen blijven wonen. Wanneer je er op die manier naar kijkt, dan is er door deze uitvinding dus ook voldoende mogelijk om de kwaliteit van het leven sterk te verbeteren. Ook wordt de manier van leren en informatie verwerken er heel anders door. Ook dit kan dus veel betekenen voor de wereld. Dit is ook de reden waarom er ook veel kenners zijn die erop blijven wijzen dat het ook veel kan toevoegen.

Samenwerken met kunstmatige intelligentie

Een ander punt waar op gewezen wordt, is dat bij goed gebruik menselijke intelligentie en kunstmatige intelligentie naast elkaar moeten staan. Het is een manier om samen te werken. Als het bijvoorbeeld over de schrijfrobots gaat, dan kunnen deze helpen bij het verzinnen van een kop voor dit artikel. Of kan er een opzet worden gemaakt waar je als schrijver zelf een menselijk tintje kan toevoegen. Daarnaast is het zo dat de bronnen van AI vaak online te vinden zijn. Daar is natuurlijk ook de nodige informatie bij die niet juist is. Factchecken blijft daarom dus ook in de toekomst nog altijd belangrijk. Het samenwerken met de robots of de software zal op veel meer vlakken een rol gaan spelen. Op die manier neemt het jouw taken dus niet over, maar voegt het er iets aan toe voor jou.

Veelgestelde vragen: Wat is artificial intelligence?

Waar is artificial intelligence vooral te vinden?

Artificial intelligence is vooral te vinden in smartproducten op dit moment. De smartphone en de slimme speaker zijn hele goede voorbeelden hiervan. Je vindt het echter ook al in auto’s en in de nodige softwarepakketten. 

Kan ik AI gebruiken?

Door de komst van een app als OpenAI is AI ook door jou te gebruiken. Het is op die manier mogelijk om de nodige toepassingen zelf te testen. Dit is voor een belangrijke reden ook waarom de makers het gewoon openbaar online hebben gezet.

Hoe herken is artificial intelligence?

Artificial intelligence herkennen is niet altijd even gemakkelijk. Dit is dan ook een reden waarom er veel aandacht voor regels en wetten is. Er werden bijvoorbeeld al liedjes gemaakt met stemmen van bekende artiesten, zonder dat zij er zelf bij betrokken waren.

Moet ik bang zijn voor AI?

Je hoeft niet bang te zijn voor AI. Het is natuurlijk zo dat er wel op een goede manier gebruik van moet worden gemaakt. Sommige kenners vergelijken het met de atoombom. De mens weet dat deze te gevaarlijk is en daarom wordt deze nooit ingezet, ook al is deze er wel.

Conclusie

Wat is artificial intelligence? Simpel gezegd is dit kunstmatige intelligentie. Het gaat erom dat een robot of software in staat is om mensachtige vaardigheden uit te voeren. Dit gaat bijvoorbeeld om denken of redeneren, maar ook om creativiteit. Je kan AI al terugvinden in bijvoorbeeld je smartphone of je auto wanneer je een nieuwer model hebt. Denk bijvoorbeeld aan gezichtsherkenning of denk aan navigatie. Het zal in de toekomst in meer en meer slimme producten een plaats hebben. Er zijn experts die wijzen op de gevaren van deze technologie. Die willen daarom dat er regels en wetten worden opgesteld om te zorgen dat er geen ongelukken gebeuren. Aan de andere kant zijn er ook mensen die wijzen op de positieve mogelijkheden die deze technologie te bieden heeft. Wel is iedereen het erover eens dat deze technologie te vergelijken is met andere doorbraken zoals de uitvinding van landbouw of de industriële revolutie. Dat ieder mens ermee te maken krijgt, is dus ook wel duidelijk. Dit geldt dus ook voor jou!

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer