Home Blockchain Wat is blockchaintechnologie?

Wat is blockchaintechnologie?

by Redactie

Gebruik je wel eens OneDrive of Google Drive? Dan maak je gebruik van een blockchain. Waarschijnlijk heb je ook gehoord van Bitcoin, dat gebruik maakt van blockchaintechnologie. De technologie is redelijk complex, maar in dit artikel leggen we precies uit wat het is, hoe het werkt en wat je er mee kunt.

Wat is een blockchain?

Wat belangrijk is aan de blockchain, is dat het een gedecentraliseerde verzameling van data is. Deze data wordt opgeslagen in de volgorde dat het is binnengekomen. Het wordt gezien als een objectieve dataset, aangezien de data niet aan te passen of te manipuleren is. Blockchain wordt vaak in één adem genoemd met Bitcoin, maar ze betekenen niet hetzelfde. Blockchain is een innovatieve manier om data op te slaan op het internet. Deze techniek kan vervolgens gebruikt worden in combinatie met applicaties, sociale netwerken, betaalproviders en ga zo maar door. De blockchain staat dus ook niet op zichzelf, maar er bestaan er meerdere. De blockchain is een publiek grootboek met daarin informatie. Dit kan allerlei informatie zijn, zoals afspraken tussen partijen, geldtransacties, energiegebruik of verzekeringscontracten. Doordat de mogelijkheden haast eindeloos zijn, wordt blockchain ook wel het nieuwe internet genoemd.

Het verleden blijft ongewijzigd

Je kunt informatie toevoegen aan de blockchain, maar dit gebeurt alleen onderaan. Hierdoor valt er niets te veranderen aan het verleden. Als je de blockchain gebruikt om bijvoorbeeld geld te versturen is het heel belangrijk dat je dit naar het juiste adres stuurt, want je opdracht is niet terug te draaien. De data uit het verleden kan door één iemand op hetzelfde moment worden gebruikt. Wat er vervolgens met de data wordt gedaan is voor iedereen in de blockchain zichtbaar. Dit zorgt voor transparantie en betrouwbaarheid. Bij het gebruik van het grootboek wordt een ‘hash code’ gebruikt. Deze code wordt gekoppeld aan een transactie of aankoop en deze kun je zien als een digitaal watermerk waarmee illegale activiteiten worden tegengegaan.

Consensus ter bevestiging

Om informatie op te slaan moet het netwerk de gegevens bevestigen. Dit netwerk bestaat uit verschillende computers die ‘nodes’ genoemd worden. Zodra de nodes binnen het netwerk consensus hebben bereikt, wordt de informatie toegevoegd aan de blockchain. Deze consensus is nodig voor iedere transactie. Het meest gebruikte consensus systeem wordt ‘Proof-of-Work’ genoemd. De gegevens worden vervolgens gedecentraliseerd opgeslagen op verschillende plekken en nodes. Dit staat bekend als het peer-to-peer netwerk. Mocht er één punt binnen het netwerk beschadigen, is de data nog altijd veilig omdat je niet afhankelijk bent van een centraal punt.

Blockchain voor consumenten

Er zijn al verschillende manieren waarop je gebruik kunt maken van de blockchain. Zo zijn er in Nederland al verschillende projecten opgezet waarbij je persoonlijke gegevens op de blockchain zet. Zo krijg je de controle over je eigen data en gegevens weer terug. Het enige dat je nodig hebt om van de blockchain te profiteren is internet, zoals het razendsnelle glasvezel internet waarmee je even snel kunt uploaden als downloaden.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer