Home Technologie Wat is coderen? We leggen het je uit in deze handleiding!

Wat is coderen? We leggen het je uit in deze handleiding!

by Rosalyn van Moorselaar
Coderen

Wil jij leren coderen? Misschien denk je dat leren programmeren niet eenvoudig is. Toch zou het je nog wel eens mee kunnen vallen. Bovendien kun je er heel veel voordeel van hebben. Als je kunt coderen, ben je tot veel in staat. En wist je dat er ook veel werk is voor programmeurs? Ga de uitdaging dus niet uit de weg en leer programmeren!

Wat is coderen eigenlijk?

Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar vraag je het je toch nog af: wat is coderen dan concreet? Eigenlijk kun je ook het woord programmeren hiervoor gebruiken. Coderen is een soort computertaal waarmee je bijvoorbeeld een website of een app ontwikkelt. Via de computertaal geef je instructies aan de computer. Aan de hand daarvan wordt de instructie stapsgewijs uitgevoerd. Mist er een stukje, dan werkt het niet. Het is dan ook belangrijk dat je precies de juiste taal gebruikt. De computer volgt namelijk precies de stappen die jij ingeeft bij het coderen.

Leren coderen: kan ik dat wel?

In principe kan iedereen leren programmeren. Het is alleen wel zaak dat je er voldoende tijd voor uittrekt. Wil je html leren of Javascript leren via een cursus of gewoon zelf, dan heb je hoe dan ook veel oefening nodig. Houd er dus rekening mee dat je voldoende vrije tijd hebt als je gaat beginnen om te leren coderen. Ook kinderen kunnen leren programmeren.

Leren programmeren

Cursus of zelf leren coderen?

Wil je html leren, dan kun je ervoor kiezen om een cursus of opleiding te volgen of om het jezelf aan te leren. Je kunt deze keuze het beste maken aan de hand van het doel dat jij voor ogen hebt. Wil je een carrièreswitch, dan is het misschien beter om jezelf in het diepe te gooien en aan die opleiding te beginnen. Wil je liever hobbymatig bijvoorbeeld websites of apps ontwikkelen, dan kun je prima zelf aan de slag. Natuurlijk kun je wel een cursus volgen om het jezelf wat makkelijker te maken. Wil je bijvoorbeeld om Javascript te leren een cursus volgen, dan zal je merken dat het begin wat eenvoudiger is.

Coderen leren in 5 stappen

Hoe leer je programmeren? Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn wanneer het op coderen aankomt. Wij hebben een rijtje voor je gemaakt om het je makkelijk te maken.

Kies je programmeertaal

Alles valt en staat met je programmeertaal. Er zijn veel verschillende programmeertalen. Daarvan kun je niet zeggen dat er één heel goed is en één helemaal niet werkt. Ook bij deze keuze is het echter belangrijk om eerst je doel vast te stellen. Verschillende programmeertalen zijn namelijk geschikt voor verschillende doeleinden. Een aantal programmeertalen zijn:

  • Javascript
  • HTML
  • CSS
  • Swift
  • Python
  • C#

Wil je bijvoorbeeld een website ontwikkelen, dan krijg je vooral te maken met HTML, CSS en Javascript. Ga je apps maken voor Apple of Android? Dan zijn Swift of Java jouw talen. Ben je van plan om games in elkaar te zetten? Dan krijg je onder andere te maken met JavaScript en C#. Python is een van de moeilijkste programmeertalen. Deze wordt vooral gebruikt voor automation, scripting en data-analyse. Onthoud wel dat je, als je eenmaal één programmeertaal kent, gemakkelijker een nieuwe programmeertaal aan kunt leren.

Hoe leer je programmeren?

Begin klein

Natuurlijk snappen we dat jij meteen resultaat wilt zien. Toch is het verstandig om klein te beginnen. Dat betekent wel dat je wat geduld moet hebben. Bepaal welke methode het beste voor jou werkt. Kun jij goed overweg met video-tutorials of volg je toch liever een geschreven handleiding? Je kunt niet alleen gebruikmaken van deze hulpprogramma’s voor volwassenen. Ook voor kinderen zijn er leuke methodes ontwikkeld om te leren coderen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de app Scratch. Zo maak je op een eenvoudige manier kennis met het coderen. Ideaal wanneer je er eigenlijk nog geen ervaring mee hebt!

Oefen veel

Ga je uiteindelijk beginnen om zelf te coderen, dan is het zaak om veel te oefenen. Oefening baart kunst, dat geldt ook wanneer je wilt leren programmeren. Eigenlijk is het dus zaak dat je voldoende vrije tijd hebt wanneer je wilt leren programmeren. Hoe meer je bezig bent met coderen, hoe sneller je het zult leren. Dat geldt ook wanneer je een programmeertaal als HTML wilt leren.

Speel games voor programmeurs

Wist je dat er speciale games ontwikkeld zijn voor programmeurs? Met behulp van deze games leer je spelenderwijs programmeren. Leuk en leerzaam. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de game Code Combat. Wanneer je leert coderen door middel van een spel, leer je het sneller. Inmiddels spelen al meer dan 5 miljoen mensen van over de hele wereld dit spel. Het is beschikbaar voor verschillende programmeertalen, zoals JavaScript, Python en CoffeeScript.

Wist je trouwens dat je ook met een game kunt leren hoe je pc in elkaar zit? Lees meer in: ‘Simgame: zo leer je hoe een pc in elkaar zit‘.Leren coderen

Leer van anderen

Net als bij gewone taal kun je ook computertaal van anderen leren. Kijk daarom zeker eens wat anderen doen op dit gebied. Online zal je zeker veel programmeurs tegenkomen die jou wat handige tips willen geven. Er zijn diverse fora en websites waarop hier mogelijkheden voor zijn. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van de codes die al door anderen zijn geschreven. Kijk eens naar de open-source codes van anderen om te zien hoe zij te werk gaan.

Alles is moeilijk in het begin

Leren programmeren is misschien niet iets wat je in een dag geleerd hebt, maar onthoud vooral dat alle begin moeilijk is. Vaak is de stap groot om iets nieuws te gaan leren. Durf de uitdaging maar aan te gaan! Wanneer je eenmaal begonnen bent, zal je merken dat je er steeds handiger in wordt. Bovendien heb je een groot voordeel: de meeste problemen die over ICT gaan, worden al op internet besproken. De kans is groot dat iemand anders al tegen het probleem aanliep dat jij tegenkomt tijdens het programmeren. Google dan je punt maar eens en je zal zien dat er voldoende informatie over te vinden is.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer