Home Tips Wat is data roaming? Alles wat je moet weten over mobiel dataverbruik in het buitenland

Wat is data roaming? Alles wat je moet weten over mobiel dataverbruik in het buitenland

by Mike
Wat is data roaming

Wanneer je in het buitenland bent, dan wil je natuurlijk gewoon je smartphone voor internet kunnen gebruiken. Daarvoor heb je roaming nodig. Maar wat is data roaming? Het is een proces dat nodig is om te kunnen zorgen dat jij op een andere plek op de wereld gewoon verbinding kan maken met een lokaal mobiel netwerk. Dat netwerk maakt dan op zijn beurt weer verbinding met jouw eigen netwerk. Dit is een versimpelde weergave van hoe het werkt. Daarom geven we je in dit artikel graag alle informatie die je echt nodig hebt om met je mobiel in het buitenland te werken.

Het leven zonder mobiel is natuurlijk niet voor te stellen. Daarom is het ook goed om te weten wat je precies wel en niet moet doen met roaming om te zorgen dat je het beste eruit kan halen!

Het is vooral ook belangrijk om te weten dat de reden waarom goed omgaan met data roaming zo belangrijk is, is dat het je heel veel geld kan kosten als je niet oplet. Roaming zorgt dat je verbonden blijft met een netwerk. Als je geen idee hebt van de kosten en je dataverbruik loopt maar door, dan kan dat dus uiteindelijk betekenen dat je buitenlandse tripje ineens heel duur wordt!

Ik was zelf vooral gewend om altijd roaming uit te zetten, als ik de grens overstak. Dat is nog van de tijd voordat er in de gehele EU gelijke regels gingen gelden. Het is tegenwoordig dus wel iets anders dan enkele jaren geleden. Dat neemt niet weg dat ik zelfs tot op de dag van vandaag nog altijd voorzichtig ben met het gebruik van data roaming in het buitenland.

Alle informatie over data roaming

Wat is data roaming?

Data roaming is het systeem dat gebruikt wordt om in het buitenland te zorgen dat je online kan gaan met je smartphone. Je maakt dan verbinding met een lokaal netwerk. Dit netwerk maakt dan weer verbinding met jouw eigen provider in Nederland. Zo kan je dus gewoon zorgen dat je op internet kan, kan appen of andere dingen kan doen waar dataverbruik voor nodig is. Dit kan je dus ook over de gehele wereld gebruiken.

Gebruik in de EU

Voor data roaming geldt dat het per gebied verschillend werkt. In de EU is in 2017 afgesproken dat overal gelijke regels geleden. Als je data roaming aanzet, dan werk je dus gewoon in je bundel. Dit kost dus niets extra. Ga je buiten je bundel, dan ga je extra kosten betalen of wordt de internetsnelheid door de lokale provider verlaagd. Let dus wel op dat je nog genoeg in je bundel hebt zitten wanneer je op pad gaat in het buitenland.

Gebruik buiten de EU

Het gebruik van data roaming buiten de EU is anders. Dan is het namelijk zo dat je data roaming nodig hebt om online te gaan, maar dat je niet in je bundel kan werken. Daarom doe je er dus goed aan om een extra bundel te kopen voor tijdens je reis. Zet het verder vooral uit. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor gebieden als de Antillen. Een uitzondering daarop is het Verenigd Koninkrijk. Hoewel Engeland niet meer tot de EU behoort, zijn de regels voor roaming nog niet veranderd.

Op de boot of in het vliegtuig

Wanneer je op de boot of in het vliegtuig zit, is het oppassen geblazen. Dit namelijk vaak het moment waarop er geen lokaal netwerk is om verbinding mee te maken. Het gevolg is dat je dan gekoppeld wordt aan een satelliet. Waardoor je dus ook met hele hoge kosten geconfronteerd kan worden. Wanneer je op de boot of in het vliegtuig stapt, is het dus altijd belangrijk om eerst gewoon je roaming even uit te zetten.

Een handig hulpmiddel

Het is tot slot goed om te weten dat de inzet van data roaming niet zo zwart-wit is als het hier in dit artikel gesteld is. Het is soms zo dat het even niet mogelijk is om verbinding te maken als je in het buitenland bent. Juist door roaming te gebruiken kan je dan zorgen dat je toch gewoon op internet kan of andere dingen kan doen die om data vragen. Zet het wel direct ook weer uit na gebruik.

Veelgestelde vragen: wat is data roaming?

Hoeveel kost data roaming?

Data roaming zelf kost je helemaal niets. Het is niet zo dat er kosten voor het gebruik van de techniek worden gerekend. Het is juist zo dat de hoeveelheid data die je verbruikt de nodige kosten met zich meebrengt. Dit moet je in de gaten houden.

Hoe zet je roaming uit?

Data roaming uitzetten gaat in elke smartphone net even anders. Je moet op zoek gaan naar de opties voor je mobiele netwerk. Daar vind je dan ook altijd een optie om roaming aan of uit te zetten op je telefoon.

Kan je internetten zonder data roaming?

Internetten zonder data roaming kan wel, maar alleen wanneer je wifi gebruikt. Ook in Nederland geldt dat data roaming nodig is om verbinding te maken. Dat betekent dus dat je het wel bijna altijd nodig zal hebben.

Heb ik VPN nodig bij roaming?

Het is altijd slim om VPN te gebruiken, ook bij data roaming. Als je online gaat, dan worden er nu eenmaal altijd gegevens uitgewisseld. Die moet je dus ook wel op een goede manier beschermen als gebruiker.

Conclusie

Wat is data roaming? Dit is de techniek die gebruikt wordt om mobiele apparaten zoals een smartphone verbinding te laten maken met internet. Je maakt verbinding met een lokaal netwerk en vanaf daar wordt weer verbinding gemaakt met je provider. Zo kan je online gaan. In het buitenland kan online gaan heel duur zijn. Zeker wanneer je buiten je bundel of buiten de EU gaat. In dat geval is het dus aan te raden om data roaming op je telefoon uit te zetten en alleen te gebruiken als je echt in nood online moet. Data roaming zelf kost niets, maar het dataverbruik kan heel duur zijn!

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer