Dolby Vision is een dynamisch HDR-formaat dat ontwikkeld is door het gelijknamige bedrijf. Het betreft hier een beeld optimalisering voor TV’s met bijzonder hoge contrastwaarden (HDR). Aangezien dit HDR-formaat veelzijdige mogelijkheden biedt en een uitstekend alternatief is voor HDR10, is het goed om alles te weten over Dolby Vision. In deze blog leggen we je het verschil uit tussen HDR10 en Dolby Vision en geven we je inzicht wanneer je deze technologieën gebruikt.
Wat is Dolby Vision?
Dolby Vision is een term die betrekking heeft op de beeldkwaliteit van de weergave van films en series. Het betreft hier een technologie in HDR formaat die ontwikkeld is door Dolby Laboratories met als doel om ieder beeld in de best mogelijke kleurweergave te tonen. Hiermee hebben we ook meteen de belangrijkste karakteristieke eigenschap van Dolby Vision genoemd. Het bijzondere van deze technologie is dat de beeldgegevens en het televisietoestel voortdurend worden aangepast of gekalibreerd met behulp van dynamische metadata. Dit wil in de praktijk zeggen dat de contrastwaarden en de kleurverzadiging bij ieder beeld zal veranderen.
Wat betekent de term HDR?
Om je een compleet beeld te schetsen van je visuele mogelijkheden als je TV gaat kijken, is het goed om de betekenis van de term HDR onder je aandacht te brengen. De letters HDR staan voor High Dynamic Range. Dit is ook een techniek dat toegepast kan worden om het beeld scherper te maken. Deze techniek wordt vaak gecombineerd met Wide Color Gamut (WCG) waardoor het beeld ook een beter kleurbereik krijgt. Iedere 4K TV is standaard uitgevoerd met HDR technologie maar een merk als Samsung maakt gebruik van het dynamische HDR+ waarbij de instellingen per scène of zelfs per frame worden aangepast. Als je een high-end TV van Samsung koopt, maak je zelfs de keuze voor een HDR10+ TV. HDR10+ vormt de overtreffende trap van de High Dynamic Range technologie.
Wat is HDR Dolby Vision?
HDR Dolby Vision is dus de term voor de eigen HDR technologie van Dolby Laboratories. Films en series van grote studio’s worden vaak met dit systeem opgenomen. Daarom bekijk je in veel bioscopen films in Dolby Vision HDR. Daarnaast kun je films en series met Dolby Vision via Apple TV, Amazon Prime Video en Netflix streamen. Ook een Ultra HD Blu-ray speler ondersteunt dit systeem. Tevens zijn er veel high-end TV’s die HDR Dolby Vision ondersteunen. Dit is het geval bij veel modellen van LG, Philips of Sony. TV’s van Samsung hebben echter géén ondersteuning. De high-end TV’s van Samsung hebben allemaal ondersteuning van HDR10+.
Verschillen tussen HDR10, HDR10+ en Dolby Vision
Er zijn een aantal grote verschillen tussen HDR, HDR10+ en Dolby Vision te benoemen. Deze verschillen hebben onder andere betrekking op de metadata. In geval van HDR10 wordt er gebruik gemaakt van statische metadata dus wordt de gehele video voorzien van één set instructies die betrekking hebben op de weergave hiervan. Bij HDR10+ en Dolby Vision wordt er gebruik gemaakt van dynamische metadata, de instructies die aan de TV worden meegegeven zijn veel specifieker en kunnen gericht zijn op een enkele scene of zelfs een enkele frame.
Met betrekking tot de felheid van de beelden is er een verschil te zien tussen de HDR opties en Dolby Vision. Beide HDR opties hebben een maximale felheid van 1000 nits terwijl Dolby Vision een maximale felheid heeft van 4000 nits. Dit verschil is in de praktijk niet merkbaar omdat de maximale felheid van de meeste TV’s zelfs onder de 1000 nits ligt. Dit verschil kan in de toekomst wellicht wel zichtbaar worden. Ook met betrekking tot de kleurdiepte is er een verschil waar te nemen tussen HDR en Dolby Vision. De kleurdiepte wordt uitgedrukt in bits en is een indicator van de hoeveelheid informatie dat wordt gebruikt om voor ieder pixel een bepaalde kleur aan te duiden. De stelregel is duidelijk: hoe meer bits hoe preciezer de kleurstelling wordt weergegeven. Dolby Vision biedt ondersteuning voor de grootste kleurdiepte. In dit geval is de verhouding 12 bit om 10 bit. Ook in dit geval merk je niets van dit verschil want de beste TV’s hebben een kleurdiepte van 10 bit. Er is nog geen enkele TV op de markt die een 12 bit kleurdiepte ondersteunt.
Wat is de betere keuze: de Vision technologie van Dolby of HDR?
Voordat we een antwoord geven of er een betere keuze is tussen de Vision technologie van Dolby of HDR is het goed om voor de volledigheid te vermelden dat beeldmateriaal met Dolby Vision ook kan worden uitgelezen als HDR10. In de praktijk betekent dit dat je een Dolby Vision video ook kan kijken op een TV die deze technologie niet ondersteunt. Je kijkt dan in een HDR10 format.
In praktijk is er weinig verschil te zien tussen Dolby Vision en HDR10+. Er is dan op dit moment geen sprake van een betere keuze als je Dolby Vision en HDR10+ vergelijkt. Het is wel goed om te realiseren dat je met Dolby Vision een meer toekomstgerichte keuze maakt. Het is immers een kwestie van tijd voordat de eerste high-end TV’s op de markt komen die de hogere standaarden van Dolby Vision ondersteunen. In dat geval kan er wél sprake zijn van een zichtbaar verschil.