Home Smartphones & Tablets Wat is een SD kaart, hoe werkt het en welke varianten zijn er?

Wat is een SD kaart, hoe werkt het en welke varianten zijn er?

by Rosalyn van Moorselaar
Wat is een Sd kaart

Je hebt er vast wel eens van gehoord: een SD kaart. Wat is een SD kaart en wat kun je er precies mee doen? Welke varianten zijn er en voor welk gebruik zijn ze geschikt? Hoe werkt het? Wij leggen het je uit in dit artikel.

Wat is een SD kaart?

Ga je met een SD kaart aan de slag, dan is het allereerst belangrijk om te weten wat dit nu precies is. Eigenlijk is het gewoon een geheugenkaartje. Hier kun je data op opslaan om die over te zetten van bijvoorbeeld je camera naar je laptop. Dan gebruik je de geheugenkaart dus als een soort USB-stick. Het verschil is dat een SD kaart vele malen kleiner is. Daardoor past hij zo gemakkelijk in je camera. Je hebt ook een SD kaart voor je telefoon. Daarmee vergroot je het geheugen van je telefoon. Je hebt dan namelijk een extern geheugen gecreëerd. Deze geheugenkaart zou je ook gemakkelijk over kunnen plaatsen in een nieuw toestel.

Lees ook: Dataverlies, wat is het en hoe voorkom je het?

Hoe werkt een sd kaart

Hoe werkt een SD kaart?

Een SD kaart is eigenlijk heel eenvoudig in het gebruik. Hoe werkt een dergelijke geheugenkaart dan? Je plaatst hem in je camera of telefoon en het apparaat leest die meteen. Daardoor kun je bijvoorbeeld meteen de foto’s en bestanden zien die op de SD kaart opgeslagen zijn, en bestanden van het apparaat opslaan op de geheugenkaart. Deze bestanden kun je dan vervolgens via de geheugenkaart weer overzetten naar een ander apparaat.

Een wifi SD kaart, wat is dat dan?

Het klinkt misschien wel te mooi om waar te zijn: een SD kaart met wifi. Toch bestaan ze al! Een wifi SD kaart maakt het mogelijk om deze geheugenkaart te verbinden met andere apparaten via wifi. Dat kan je laptop of telefoon zijn, maar ook een lokaal netwerk. Een wifi SD kaart is dus nog gemakkelijker in het gebruik dan een gewone SD geheugenkaart, omdat je het geheugenkaartje dan niet van het ene apparaat naar het andere hoeft over te plaatsen. De gegevensoverdracht vindt dan plaats via wifi.

SD kaart kopen? Dit zijn de beste SD kaarten van 2024

Bestel een SD kaart bij een van de onderstaande vertrouwde webshops. De goedkoopste webshop is automatisch geselecteerd.SanDisk is één van de betere en daardoor ook het populairste merk SD kaarten. Houd bij het kopen van een SD kaart rekening met o.a. de opslagcapaciteit, schrijfsnelheid, leessnelheid en het class-segment. Hoe hoger deze nummers zijn des te beter kan de kaart omgaan met hoge kwaliteit foto’s en video’s. De keuze van de SD kaart hangt dus vooral af van het doel dat jij er als gebruiker mee hebt. Wil jij snelle video’s streamen dan kun je het beste gaan voor een SD kaart met een hoge schrijfsnelheid en veel opslagruimte zoals de SANDISK SDXC Ultra 256GB.

Bovenstaande SD kaarten zijn niet geschikt voor je telefoon, omdat je daarvoor een speciale Micro SD kaart nodig hebt. Lees voor SD kaarten voor je telefoon hieronder verder.

Een SD kaart voor je telefoon

Wat is SD voor je telefoon? Een SD kaart voor je telefoon of tablet vergroot het geheugen van het apparaat. Voor je telefoon heb je een micro SD kaart nodig. Dit is een zeer klein kaartje dat precies passend is voor je smartphone. Een micro SD kaart is zowel voor Android als voor iOS beschikbaar. Vaak zit er aan de bovenkant een klepje met een ruimte voor je geheugenkaart. Dit klepje kun je uitsluitend verwijderen door een daarvoor bedoeld pinnetje te gebruiken. Bij andere telefoons kun je de geheugenkaart bij of onder je batterij plaatsen. Het is dan wel belangrijk dat je je telefoon eerst even uitschakelt. Een micro SD voor je telefoon kun je gewoon online kopen.

Micro SD kaart kopen voor je telefoon? Dit zijn de beste micro SD kaarten van 2024

Bestel een micro SD kaart bij een van de onderstaande vertrouwde webshops. De goedkoopste webshop is automatisch geselecteerd.De top 5 hierboven is gebaseerd op een geheugen van 128 GB, omdat we aanraden altijd voor minimaal deze opslagcapaciteit te gaan. Het prijsverschil met bijvoorbeeld 64 GB is namelijk klein en door de verzendkosten die je er bij moet betalen als je bestelbedrag > € 20,- is, kom je bijna op hetzelfde bedrag uit.

Zoals je ziet zijn er twee merken die er bij het kopen van een Micro SD kaart voor de telefoon bovenuit springen. Samsung en SanDisk. De prijsverschillen variëren een paar euro’s en dit prijsverschil wordt verklaard door de kwaliteit van de Micro SD kaarten. Wil jij veel video’s van hoge kwaliteit opslaan? Dan kun je het beste kiezen voor de high-performance SanDisk Extreme MicroSDXC kaart aangezien deze kaart 4K UHD-video, Full HD-video en foto’s met hoge resolutie kan opnemen.

SD kaart beveiligen

Op je camera, telefoon en tablet heb je vaak persoonlijke gegevens staan. Dan wil je natuurlijk weten of je je SD kaart kunt beveiligen. Dat is zeker mogelijk. Doorgaans kun je de geheugenkaart encrypten en beveiligen met een wachtwoord. Het kan wel zijn dat de geheugenkaart wat langzamer zal reageren als je hem beveiligd hebt. Hoe kun je je SD kaart beveiligen? Dit is afhankelijk van het type apparaat waarvoor je je geheugenkaart gebruikt. Bij je telefoon is het vaak zo dat je in de opties ook een optie ziet om je geheugenkaart te versleutelen met een wachtwoord. Staat deze optie bij jouw smartphone niet aangegeven? Dan kun je het geheugenkaartje aansluiten op een andere device en hem via dat apparaat versleutelen.

Micro Sd kaart

Waar moet je op letten als je een SD kaart koopt?

Allereerst is het belangrijk om te kijken waar je deze geheugenkaart voor gaat gebruiken. Voor je telefoon heb je bijvoorbeeld een micro SD kaart nodig, terwijl je voor een camera een gewone SD kaart kunt gebruiken. Verder is de hoeveelheid geheugen een aandachtspunt. Meestal zie je SD-kaarten met een geheugen van 32 GB, maar meer of minder capaciteit is ook mogelijk. Dit hangt af van het gebruik. Wil je er video’s of games op opslaan? Dan heb je meer geheugen nodig dan wanneer je er alleen foto’s op opslaat. Er zijn diverse kwaliteitsmerken op het gebied van SD-kaarten, zoals Sony, Samsung en SanDisk.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer