Home Tips Wat is Internet of Things? IoT uitgelegd

Wat is Internet of Things? IoT uitgelegd

by Redactie Technika10
Internet of Things

Internet of Things. Een term die we steeds vaker horen, maar wat is het nou eigenlijk? Letterlijk vertaalt is het Internet der Dingen, maar zegt je dat iets meer? Nee, en dat begrijpen we. Daarom leggen wij aan jou uit wat Internet of Things, ook wel IoT genoemd, nou echt is.

Om ons heen groeit de invloed van technologie. We zien in ons dagelijkse leven dat alles steeds slimmer wordt. Dat geldt niet alleen voor, bijvoorbeeld, onze telefoons, maar ook voor de lampen die je in huis hebt. Al deze apparaten verzamelen informatie van ons, die ze vervolgens analyseren. Dan gebeurt er een stukje data integratie. De data uit allerlei databronnen worden gedistribueerd en vervolgens alle relevante data gesynchroniseerd. Tegenwoordig communiceren alle apparaten met elkaar dankzij een groot netwerk, en dat heet Internet of Things. Makkelijker gezegd: dankzij IoT kunnen alle apparaten met elkaar verbinding zoeken, en dus met elkaar communiceren. Onderling wisselen die apparaten data aan elkaar uit.

Voorbeelden van Internet of Things-producten

In ons dagelijkse leven maken we al meer gebruik van producten die ontstaan zijn uit Internet of Things dan we ons realiseren. Denk bijvoorbeeld aan de Google Next thermostaat of Alexa van Amazon. Maar er zijn ook veel slimme kooktechnologieën die voortkomen uit IoT. Zoals een smartkoelkast die je voorraad bijhoudt. Heb je een smartwatch waarmee je kan bellen, die je hartslag bijhoudt en waarmee je berichtjes kan sturen? Dat kan allemaal dankzij Internet of Things.

Internet of Things in de toekomst

Internet of Things heeft de mogelijkheid om veel te betekenen in onze toekomst. Ziekenhuizen kunnen hun patiënten beter in gaten houden, dankzij IoT. Denk bijvoorbeeld aan een patiënt die een apparaatje draagt, een wearable, die de gezondheid van de dragen in de gaten houdt. Op basis van de data die de wearable genereert kan een dokter snel iemand helpen. Maar het gaat verder. Ook voor de retail kan IoT veel gaan betekenen. Een winkel kan een smart store worden, waardoor het data verzamelt van de klanten over diens behoeften, gewoontes en wensen. De klant kan dan nog beter en persoonlijk geholpen worden. Al eens gehoord van Smart Farming? Met Smart Farming kan er, bijvoorbeeld, het water gecontroleerd worden zodat de planten optimaal groeien, ziektes worden sneller herkent waardoor vee minder infecties krijgen.

De mogelijkheden die er dankzij Internet of Things nu al zijn, zullen alleen maar groeien. Hoewel we in ons huis al producten hebben die door IoT mogelijk gemaakt zijn, zullen ze ook in de maatschappij en gezondheidszorg een grotere rol krijgen.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer