De laatste jaren is er veel te doen om roaming. Dit heeft te maken met het gebruik van data op mobiele apparaten. Zo ver ben je ook wel. Maar wat is roaming precies? Het is belangrijk om dit nu eens voor altijd goed duidelijk te hebben. Wanneer ben je ermee bezig en wat moet je weten om dit op een goede manier te benutten? Wat in ieder geval fijn is om te weten, is dat het allemaal een stuk simpeler in elkaar zit dan het lijkt. Om dat inzichtelijk te maken, hebben we alles wat je moet weten op een rij gezet. Zo ben je dankzij dit artikel in één keer op de hoogte!
Zoals je al kunt zien aan de punten die we gaan bespreken, roaming is vooral een ding wanneer je Nederland uit gaat. Omdat je vast binnenkort op vakantie gaat, is dit artikel dus extra waardevol!
De regels rondom roaming zijn in recente jaren wat veranderd. Vooral binnen de Europese Unie is het een veel minder grote rol gaan spelen. Dat kwam onder andere ook door de hoge kosten waar veel mensen zonder dat ze het door hadden mee te maken kregen. Doordat de regels veranderd zijn, is het echter juist ook zo belangrijk om alle zaken echt eens goed te bespreken.
Ik ben zelf vooral binnen Nederland, dus ik ben vooral bezig met hoe goed de verbinding hier is. Veel mensen zijn natuurlijk wel echte reizigers. Dus ik begrijp heel goed dat je wilt weten op welke zaken je moet letten. Zeker wanneer je, net als ik, ook de verhalen hebt gehoord van mensen die telefoonrekeningen van duizenden euro’s kregen na een ‘leuke reis’.
Wat is roaming? Alles wat je moet weten
Wat is roaming?
Eigenlijk is de definitie van roaming heel simpel. Het is het voor mobiel internet gebruikmaken van een ander netwerk dan het thuisnetwerk. Dit is vooral belangrijk in het buitenland. In dat geval maakt jouw telefoon verbinding met een buitenlands netwerk. Dat netwerk maakt dan weer contact met jouw Nederlandse provider. Op die manier kan je er dus zeker van zijn dat je bijvoorbeeld datafuncties, maar ook andere onderdelen van je smartphone kan blijven gebruiken.
Roaming aan- en uitzetten
Het is altijd mogelijk om de optie van roaming aan of uit te zetten in een smartphone. Dit is vooral handig om te voorkomen dat je ongemerkt data verbruikt via je internetverbinding. Zolang je binnen je bundel zit, is dat namelijk geen probleem. Daarna gaan echter de buitenlandse tarieven gelden. Daar komen de rekeningen van duizenden euro’s vandaan, waar je vast ook weleens over gehoord hebt. Zet je roaming uit, dan kan je in het buitenland alleen op wifi-netwerken internetten.
Roaming in het buitenland
Roaming in het buitenland gebruiken betekent in de eerste plaats vooral dat je gewoon de mogelijkheid hebt om te internetten. Waar je ook bent. Het is goed om te weten dat in 2017 door de Europese Unie is besloten dat de regels in de lidstaten gelijk werden getrokken. Dat betekent dat je bundel in heel de EU geldt. Pas daarbuiten gaan andere tarieven gelden. Binnen je bundel blijven en roaming gebruiken is dus geen enkel probleem.
Roaming buiten de EU
Het grote verschil zit hem natuurlijk in het gebruik van roaming buiten de EU. Daarvoor geldt namelijk dat de kosten wel kunnen oplopen. Buiten de EU is het namelijk maar de vraag of je van je bundel gebruik kan maken. Waardoor je dus ook binnen je bundel al met hoge kosten te maken kan krijgen als je gaat internetten op een openbaar netwerk. In dat geval is roaming uitschakelen en alleen wifi benutten in het hotel of op de camping vaak de betere optie.
Wat is FUP?
Het is belangrijk om ook kennis op te doen over de Fair Use Policy, of FUP. Die is namelijk van toepassing op de onbeperkte internetbundel. Dit is namelijk de enige regel die niet volledig gelijk is in de hele EU en daarbuiten. Er kan door landen en providers afzonderlijk worden bepaald tot hoever zijn meegaan in onbeperkt gebruikt. Op enig moment kunnen zijn de verbinding vertragen of kosten in rekening gaan brengen. Zoek dit dus vooraf wel goed uit.
Veelgestelde vragen: wat is roaming?
Is roaming in Nederland ook van kracht?
Roaming is ook in Nederland van kracht. Je hebt het altijd nodig om met een ander netwerk dan het thuisnetwerk verbinding te maken. Daarom heb je het ook in Nederland dus altijd aan staan. Het grote verschil tussen Nederland en het buitenland is de kostprijs van dataverbruik.
Hoeveel kost roaming?
Roaming kost zelf niets. Dit is gewoon een technologie die in je telefoon zit die je nodig hebt om te zorgen dat je verbinding met internet kan maken. De kosten zitten in de hoeveelheid data die je verbruikt en of dit binnen of buiten je bundel valt.
Is roaming uitschakelen echt nodig?
Roaming uitschakelen hoeft niet nodig te zijn. Het is niet zo dat het altijd verkeerd gaat als je roaming aan laat staan. Veel gebruikers van smartphones zijn zich echter niet bewust welke functies allemaal sluipend data verbruiken. Daarom kan het slim zijn om het buiten Nederland uit te zetten.
Conclusie
Wat is roaming? Dit is heel simpel uit te leggen. Roaming is de technologie die nodig is om te zorgen dat jouw smartphone of ander mobiel apparaat verbinding kan maken met een netwerk anders dan een wifi-netwerk. Dit is bijvoorbeeld het 4G netwerk van een provider. Het belangrijke punt aan roaming is dat je dus ook in het buitenland op die manier verbinding maakt als je het aan hebt staan. Dit kan handig zijn, maar het kan ook tot hoge koste leiden. Daarom is het belangrijk om bewust roaming aan of uit te zetten. Ook is het slim om te bekijken welke regels en kosten er voor dataverbruik gelden in de landen die je bezoekt voor werk of vakantie. Op die manier kan je roaming optimaal benutten!