Home Technologie Wat je moet weten over 3D filament

Wat je moet weten over 3D filament

by Redactie
3d-filament

Een 3D filament is de cartridge van een 3D-printer, je zou het dus ook ‘inkt’ kunnen noemen. Het kan echter uit verschillende materialen bestaan afhankelijk van het product dat je wilt maken. Het meest voorkomend is thermoplastic, ook wel PLA en ABS genoemd. De kwaliteit van het materiaal bepaalt in hoge mate de kwaliteit van het werkstuk. Slechte kwaliteit materiaal kan zorgen voor een verstopte machine, slechte oppervlaktekwaliteit en breuken. Het is dus altijd belangrijk om voor de juiste 3D printer onderdelen te kiezen.

Wat je verder moet weten over 3D printing

De 3D printing is een methode van productie die een voorwerp in meerdere lagen opbouwt. De oorsprong werd gevonden in de Additive Manufacturing en Rapid Prototyping. Inmiddels is 3D printing echter een geheel aparte discipline. Door de laagsgewijze opbouw is het mogelijk om heel complexe driedimensionale voorwerpen te maken. De printer moet daarvoor uiteraard wel een instructie krijgen hoe het eindproduct er moet gaan uitzien. Dat gebeurt met behulp van een polygoon model dat is opgebouwd uit diverse minuscule driehoekjes. De geometrische vorm van het object wordt opgeslagen in een digitaal STL-bestand.

Een dergelijk bestand kan door een ontwerper worden getekend of gescand van een bestaand voorwerp. De printer kan daarna de voorwerpen in theorie eindeloos dupliceren.

Hoe werkt een 3D printer?

Het 3D filament zit in het algemeen op een spoel en wordt in de printer verhit tot het vloeibaar is geworden. Daarna kan het laagsgewijze ontwikkelen beginnen. De printerkop brengt het materiaal op een speciaal printplatform aan. De printer begint met de onderzijde en brengt hierop steeds een nieuw laagje aan. Het voorwerp lijkt dan ook geleidelijk tijdens dit proces tot stand te komen. Als het filament afkoelt, hardt het uit. Als het voorwerp gereed is en afgekoeld kan het van het printplatform worden genomen.

Vanwege de vele printtechnieken en de materialen die kunnen worden gebruikt zijn er vele toepassingen van 3D printers. Het is een van de belangrijkste technologische ontwikkelingen van deze eeuw. De techniek wordt momenteel al in ruime mate toegepast in de ruimtevaart, auto-industrie en medische wereld. Het wordt daarbij zowel gebruikt om voorwerpen te dupliceren als om nieuwe prototypes te ontwikkelen. Regelmatig halen bijzondere toepassingen het nieuws, zoals een kunstpoot voor een eekhoorn waarvan de originele poot moest worden geamputeerd vanwege een ongeluk.

Wat is de toekomst van 3D printing?

Inmiddels zijn er ook vergevorderde plannen om een 3D printer te ontwikkelen voor kleinere bedrijven en uiteindelijk ook huishoudelijk gebruik. Daarbij kan je denken aan het thuis printen van diverse huishoudelijke artikelen die nu nog moeten worden aangeschaft. Door gebruik te maken van STL-bestanden kan immers vrijwel ieder object worden gemaakt. Door de wijze waarop het voorwerp wordt opgebouwd zullen de SF-fans ongetwijfeld denken aan de befaamde ‘Replicator’ die in de serie Star Trek voor kwam. Of de 3D printertechniek ooit zover zal komen, houdt de toekomst nog voor ons verborgen.

Onderzoekers in Duitsland lijken erin geslaagd te zijn om organen te maken met de 3D printer die wellicht geschikt zijn om te transplanteren in het menselijk lichaam. In Japan lijkt de techniek te worden gebruikt om complete robots te kunnen afleveren. Deze ontwikkelingen tonen de veelzijdigheid aan.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer