Elektrisch rijden heeft de toekomst. Het kantelpunt, waarop er meer elektrisch dan op brandstof wordt gereden, komt steeds dichterbij. Misschien wil jij ook wel overstappen, maar wat kost een laadpaal thuis? Daarover is natuurlijk wel het nodige te vertellen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten wat de aanschafprijs is, maar ook wat je kan doen om te zorgen dat het allemaal net wat voordeliger wordt. Dit hoeft niet heel lastig te zijn. Mits je maar weet om welke subsidies het in jouw geval draait. En wat je moet doen om deze aan te vragen. We geven je een overzicht van de kosten en investeringen in dit artikel!
Om een laadpaal aan huis te krijgen gaat het dus niet alleen maar om investeren. Het gaat er ook om dat je weet hoe je daarbij geholpen kan worden door de juiste diensten!
Wanneer je een elektrische auto wilt aanschaffen, dan is het wel belangrijk om op voorhand alvast te kijken naar de mogelijkheden met de laadpalen. Het is namelijk wel belangrijk dat alles goed geregeld is op het moment dat je de auto krijgt. Je wilt er immers wel ook gewoon op een normale manier in kunnen rijden als je hem hebt.
Ik rijd zelf al langere tijd elektrisch. Het aanvragen van de laadpaal en de subsidies was helemaal niet zo lastig. Het is alleen wel even zoeken waar je precies moet zijn en wie nu voor welke subsidie in aanmerking komt. Wanneer je dit allemaal goed geregeld hebt, dan kan je zonder zorgen op een duurzame manier rijden. Ik ben er zelf in ieder geval zeer tevreden over!
Wat kost een laadpaal thuis: Overzicht van de kosten en investeringen
Wat kost een laadpaal?
De kosten van een laadpaal zijn van enkele factoren afhankelijk. Zo kan het dus zo zijn dat voor de ene consument de kosten op 500 euro komen, maar voor de ander een prijs van 2.500 euro realistischer is. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de toepassing, de plek waar deze komt en waar de meterkast zit, het soort laadpaal en de installateur waar je mee werkt. Het kan dus in ieder geval ook lonen om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.
Welke subsidie kan je aanvragen?
Naast het vergelijken van aanbieders, is het ook slim om te kijken naar regelingen met betrekking tot subsidie. Het is vooraf wel belangrijk om te benadrukken dat er geen landelijke regeling bestaat. Het is echter wel zo dat gemeentes soms regelingen te bieden hebben met betrekking tot het plaatsen van laadpalen en andere verduurzamingstoepassingen. Daarom is het belangrijk om dit wel altijd goed uit te zoeken als je er één gaat kopen.
Zijn er alternatieven?
Vind je het allemaal toch wat duur, bijvoorbeeld omdat er in jouw gemeente geen subsidies zijn? Dan is het goed om naar alternatieven te kijken. Dit kan bijvoorbeeld een laadpaal op kantoor zijn. Wat wil namelijk het geval? Daar gelden wel landelijke subsidieregelingen voor. Daardoor kan het dus een stuk aantrekkelijker zijn om met je EV naar je werk te komen, deze daar de gehele dag op te laden en dan weer naar huis te rijden.
Hoe lang gaat de laadpaal mee?
Een laadpaal kopen betekent niet dat je direct voor eeuwig klaar bent. Ook laadpalen zullen slijten. Momenteel is het zo dat je een paal ongeveer eens per 10 jaar zal moeten laten vervangen. Het is wel belangrijk om dit goed in perspectief te zetten. Zo gaat de technologische ontwikkeling ook door. Dit kan betekenen dat je een keer wat eerder moet vervangen, maar het kan ook betekenen dat de paal daarna veel langer zal meegaan.
Wat moet je verder weten?
Er zijn allerlei zaken die een rol spelen in het plaatsen van laadpalen. Denk aan de manier van opladen die voor jouw elektrische auto nodig is. Denk ook aan de laadmogelijkheden in de directe omgeving. Daarnaast is het goed om te weten dat er heel veel verschillende fabrikanten zijn en er dus ook verschillen tussen de palen bestaan. Het is aan te raden om je hierin te verdiepen om te bekijken wat voor jou eigenlijk het beste is.
Veelgestelde vragen: wat kost een laadpaal thuis?
Kan je een laadpaal zelf installeren?
Een laadpaal zelf installeren aan huis is mogelijk wanneer je veel technische kennis in huis hebt. Het is echter niet direct aan te raden. Wanneer je dit door een professionele monteur laat doen, kan je er zeker van zijn dat alles ook echt op de juiste wijze gebeurt.
Hoe snel verdien je de laadpaal terug?
Hoe snel je de laadpaal terugverdient hangt natuurlijk deels af van hoeveel deze je gekost heeft. Dat neemt niet weg dat elektrisch rijden ongeveer een kwart kost ten opzichte van benzine, per kilometer. Wanneer je daarmee gaat rekenen krijg je een goed beeld.
Kan ik een laadpaal delen?
Er zijn mogelijkheden om een laadpaal te delen. Gemeentes verwerken aanvragen voor laadpalen op openbare plekken, bijvoorbeeld in jouw straat. Dit doen ze vooral wanneer meerdere bewoners er voordeel van kunnen hebben omdat ze elektrisch rijden.
Conclusie
Wat kost een laadpaal thuis? Wanneer je puur naar de kosten kijkt, dan kan de prijs variëren van 500 tot 2.500 euro. Dit is wel van heel veel factoren afhankelijk. Dit gaat bijvoorbeeld om het merk, om de installateur, maar ook om de situatie bij jou thuis. Bovendien spelen subsidies een rol. Wanneer je een consument bent, dan is het belangrijk om te weten dat er geen landelijke subsidies voor particulieren bestaan. Wel zijn er plaatselijke mogelijkheden bij veel gemeenten. Daarom is het altijd aan te raden om dit even goed uit te zoeken. Op die manier kan je dan zorgen dat de kosten voor je laadpaal een stuk minder hoog worden. Kijk eventueel ook naar een alternatief zoals het plaatsen van een laadpaal op je werk!