Home Smartphones & Tablets Welke app verbruikt de meeste data?

Welke app verbruikt de meeste data?

by Rosalyn van Moorselaar
Welke app verbruikt de meeste data?

Het dataverbruik van je apps is beslist iets om rekening mee te houden. Met 4G kun je ineens veel meer op je smartphone, alles gaat sneller en het ziet er ook gelikt uit. Maar heb jij een beperkte bundel voor internetgebruik, dan wil je vast wel graag weten welke apps de meeste data gebruiken. Tenslotte wil je ook aan het eind van de maand ook nog gebruik kunnen maken van deze apps zonder een gigantisch bedrag te moeten bijbetalen.

De meevallers in het dataverbruik van je apps

Wie gebruikt ze nu niet bijna dagelijks: WhatsApp, Facebook en Twitter?  Hier kunnen we je geruststellen omdat deze apps geen data ‘vreten’ op je mobiel. Stuur je bijvoorbeeld iedere dag 100 berichten via WhatsApp dan verbruik je daarmee 6 MB per maand, Foto’s en video’s kosten meer data, maar ook dat valt mee omdat de app deze bestanden automatisch verkleint.

Ook voor Facebook of Twitter hoef je niet te vrezen als het om dataverbruik gaat. Wie ‘de hele dag’ op Facebook zit,  moet rekenen op 50 tot 100 MB per maand. Standaard berichtjes op Twitter moet je ook in KB tellen en dat betekent dat ook ‘grootverbruikers’ niet echt veel data verbruiken.

Misschien een tegenvaller

Als je eenmaal aan het praten slaat op Skype is een uurtje natuurlijk zo voorbij. Een uur Skype met alle toeters en bellen, dat wil zeggen een video en een audio verbinding kost ongeveer 180 MB. Gebruik je alleen de audio dan is dat meteen een stuk bescheidener, want 50 MB per uur is dan wel genoeg. Berichten sturen via de app is ook in dit geval beslist geen probleem voor je datagebruik. Skype is een goed alternatief voor je mobiele telefoonverkeer, maar gebruik het dan wel op een verstandige manier.

Dataverbruik apps

De grote ‘slurpers’

Waarschijnlijk zal het je niet echt verbazen dat YouTube en Spotify heel leuk zijn om te gebruiken op je smartphone, maar dat die ook veel data gebruiken. Natuurlijk raak je vertederd door zo’n populair kattenfilmpje. Maar wist je dat zo’n ontzettend leuk filmpje ook meteen 40 MB dataverkeer slurpt als je deze downloadt? Het afspelen kost dan nog een keer 5 MB. Bekijk je elke dag zo’n filmpje, dan gaat dat behoorlijk aantellen en ben je na een maand 1 GB verder voor je het doorhebt. Dat is geen goed idee als je bundel beperkt is.

Wie houdt er nu niet van om regelmatig muziek te beluisteren en via Spotify is dat ook gewoon mogelijk via de mobiel. Spotify doet ook zijn best om het voor de luisteraars makkelijker te maken door verschillende soorten kwaliteit aan te bieden en sommige nummers lokaal op te slaan. Luister jij iedere dag een uur naar nieuwe nummers met goede kwaliteit dan is 2 GB aan dataverkeer per maand waar je op moet rekenen.

Tip

Spelletjes via PlayStation 4 zijn erg populair. Ben je onderweg dan kom je vast in de verleiding om via Remote Play even door te spelen. Dat is echter geen goed idee. Op afstand spelen kost je namelijk 4 a 5 MB per seconde (!). Stel dat je iedere dag een halfuur remote zou gamen. In dat geval is je datagebruik 30 GB per maand. Zulke grote bundels bestaan niet eens in Nederland.

Lees ook: 5G in Nederland

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer