Home Elektronica Welke dashcam moet ik kopen?

Welke dashcam moet ik kopen?

by Rob
dashcam kopen

Een dashcam zorgt niet alleen voor de registratie van de meest hilarische verkeersbloopers maar zorgt ook voor het bewijsmateriaal als je betrokken raakt bij een verkeersongeval of bij verkeersfraude. Voor dit soort situaties moet je uiteraard beschikken over een goede dashcam. Dit is dan ook de reden dat veel mensen zich afvragen welke dashcam ze moeten kopen om zeker te zijn dat een verkeerssituatie op een goede manier wordt vastgelegd. In dit blog geven we je inzicht welke dashcams hiervoor het beste geschikt zijn.

Waarvoor gebruik je dashcams?

Een dashcam gebruik je over het algemeen niet om de mooiste auto’s die je voorbij komen vast te leggen. Dit zal wellicht alleen het geval zijn als je veel in oorden als Monaco of Saint-Tropez komt maar daar gaan we voor het gemak even niet vanuit. Dashcams kun je zien als de “zware doos” van je auto. Hiermee leg je de verkeerssituatie om je heen vast wat van belang kan zijn als je in een verkeersongeluk terecht komt en er een discussie ontstaat over de schuldvraag. Daarnaast kunnen de beelden van een dashcam als bewijsstukken worden aangevoerd als je in jouw ogen een onterechte boete hebt gehad of betrokken bent bij verkeersfraude. Een dashcam plaats je in de directe omgeving van je voorruit en eventueel je achterruit bij de keuze om dit soort camera’s zowel voor als achter te plaatsen. Een dashcam is van een dusdanig klein formaat dat je zicht niet ontnomen wordt. Het gebruik van dit soort camera’s is dan ook niet verboden in Nederland.

Welke dashcam kopen?

Op de vraag welke dashcam je moet kopen, kunnen we een zeer uitgebreid antwoord geven. Je hebt immers zeer veel keuzemogelijkheden in dashcams. Voor ieder budget kun je wel een dashcam krijgen maar let op, niet iedere optie is een even goede keuze. De videokwaliteit is uiteraard het belangrijkste criterium waar je op moet letten als je een geschikte dashcam gaat kopen. De beelden moeten immers wel goed zichtbaar zijn. De beste dashcams hebben de beschikking over een goede lens, sensor en resolutie voor een Full HD resolutie van 1080p. Daarnaast is het aan te raden om een dashcam met GPS aan te schaffen. Dit is een enorm handige functionaliteit om vast te stellen waar je op welk moment gereden enorm handig om precies in beeld te kunnen brengen waar je op welk moment hebt gereden en op welke snelheid en op welke snelheid. Dit is niet alleen handig om de route naar je vakantieadres (wellicht naar Monaco of Saint-Tropez) te analyseren maar ook om een gegrond bezwaar aan te tekenen tegen eventueel verkregen verkeersboetes. Je kunt je immers baseren op feiten.

Het opslaggeheugen van dashcams

Omdat een boete of een verzekeringskwestie nog wel eens een lange tijd nadat de situatie zelf heeft plaatsgevonden actueel kan worden, is het zeker van belang om te kijken naar het opslaggeheugen van dashcams als je van plan bent om zo’n auto camera aan te schaffen. Je kunt hierbij de keuze maken voor een dashcam met een ingebouwd opslaggeheugen of een auto camera waar je zelf externe geheugenkaarten in kunt plaatsen. Deze kaart kun je uiteraard verwijderen en zorgvuldig bewaren als de situatie hierom vraagt. Als je gebruik maakt van een ingebouwd opslaggeheugen betekent dit dat de autocamera automatisch de oudste data zal overschrijven als het geheugen vol begint te raken. Deze functionaliteit wordt de “loopfunctie van een dashcam” genoemd. Het voordeel van deze optie is dat je nooit een geheugenkaartje hoeft te wisselen maar er wel voor moet waken dat er geen belangrijke gegevens worden gewist.

Dashcams met G-modus en eventmodus 

Als je op zoek bent naar een goede dashcam, is een keuze voor een exemplaar met een G-sensor wel een must have. Deze G-modus registreert schokken, botsingen en stevige remacties en dit is wel belangrijk als je een verkeerssituatie wil vastleggen. Als dit soort reacties worden geregistreerd, zal de dashcam automatisch een aantal minuten (vaak 10) voor en na dit “incident” opslaan in een beveiligd gedeelte. Hiermee is het niet meer mogelijk dat deze beelden overschreven of gewist worden. De event modus is een functionaliteit die hierbij aansluit. Als een dashcam over een event modus beschikt, zal het apparaat alleen maar beelden vastleggen en opslaan als de G-sensor in werking is getreden. Op deze manier wordt voorkomen dat er een grote hoeveelheid “nutteloze” informatie” wordt opgeslagen. 

De beste auto camera’s beschikken over een parkeermodus

De meer geavanceerde dashcams beschikken ook over een parkeermodus. Hoe vaak komt het niet voor dat er schade aan je auto ontstaat als deze geparkeerd staat? Denk aan de openwaaiende deur van de auto die naast je staat of de uitparkerende automobilist, van de auto die voor je geparkeerd stond, die niet zo bedreven is in het autorijden en net jouw auto hierbij raakt. Daarnaast is een auto inbraak nooit uitgesloten. Als je beschikt over een autocamera met parkeermodus worden deze beelden feilloos geregistreerd. Op het moment dat de G-sensor een beweging registreert, zal de dashcam de beelden (inclusief de vastgestelde tijd voor- en na het incident) vastleggen en beveiligd opslaan. Een dashcam met parkeermodus houdt dus ook een oogje voor je in het zeil als je auto geparkeerd staat.

Waar kun je een goede dashcam kopen?

Je kunt een goede dashcam kopen bij de betere autospeciaalzaak. Helaas hebben die vaak zoveel onderdelen, dat je keuzemogelijkheden in dashcams beperkt kan zijn. Om zeker te zijn dat je een goede dashcam kunt kopen zonder al dit soort zaken in je omgeving af te gaan, kun je ook terecht bij een webshop als Bol.com. Bovenaan dit artikel hebben we een aantal aanbevelingen voor je geplaatst van dashcams met een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. Deze dashcams kun je allemaal bestellen in deze webshop. Je hoeft hiervoor dus niet de deur uit wat uiteraard een erg prettige gedachte is nu je nog geen dashcam hebt en het rijgedrag in ons land steeds gevaarlijker lijkt te worden.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer