Home Lifehacks Zo maak je jouw woning meer energiebewust

Zo maak je jouw woning meer energiebewust

by Rosalyn van Moorselaar
Zo maak je jouw woning meer energiebewust

Steeds meer mensen worden milieubewust. De gevolgen van de opwarming van de aarde lijken toch duidelijker te worden en dichterbij te komen. Dat deze opwarming vooral een gevolg is van menselijk handelen of dat het aan extra activiteit van de zon ligt, is meer een kwestie waarover kan worden gedebatteerd door wetenschappers en geruzied door politici.

De gewoner burger is steeds meer energiebewust. Voor het milieu want energiegebruik heeft allerlei negatieve gevolgen voor de natuur, ook afgezien van de opwarming. Maar ook uit kostenbewustzijn, energie wordt schaarser en de politiek besluit steeds vaker heffingen op te leggen op energie. Dat de benzine voor onze auto nog steeds duurder lijkt te worden heeft minder te maken met de olieprijs op de wereldmarkt dan de accijnzen die constant omhoog lijken te gaan. Ook voor anders energieverbruik worden heffingen overwogen of al ingevoerd. Een energiebewust huis is dus beslist niet alleen verstandig uit milieuoogpunt. Iedereen die kostenbewust is, moet ook energiebewust gaan leven.

Eenvoudige, maar belangrijke stappen

De gedachte dat ‘het geen verschil maakt als ik de enige ben die het doet’ verdwijnt steeds meer uit de gedachten van de Nederlandse huishoudens. Het is ook beslist eenvoudig om een woning meet energiebewust te gebruiken. Denk maar eens aan de volgende opties:

  • Haal de oplader meteen uit het stopcontact als de smartphone of een ander apparaat is opgeladen. Het verbruik van de meeste opladers is niet erg groot maar als deze uren achtereen nodeloos blijft werken, telt het toch door.
  • Was alleen met een volle trommel. Waar de gemiddelde oplader niet echt veel elektriciteit gebruikt, is de wasmachine echt een stroomvreter, ook als deze een groen vignet heeft. Wacht dan ook tot de trommel goed voel is voordat de ‘aanknop’ wordt ingedrukt.
  • Trek eens een warme trui aan in plaats de verwarming hoger of aan te zetten. In huis mag je comfort verwachten en dat houdt ook in dat het er aangenaam is als het buiten koud is. Maar vaak is een lekkere trui of een vest al voldoende voor je comfort en echt veel moeite om die aan te trekken is het niet

Ook met de vaatwasser, andere elektrische apparatuur en het licht kan je in een energiebewuste woning erg veel besparen. Goed voor het milieu en ook voor je portemonnee.

Energiebewust bouwen

Natuurlijk kan je een bestaande woning ook meer energiebewust maken door aanpassingen die verband houden met isolatie. Maar op dat punt is al erg veel gedaan in ons land. Maar wist je dat energiebewust bouwen vaak veel meer effect kan hebben. Zo is beton een materiaal dat flinke energiebesparingen kan opleveren bij de bouw en ook nog eens goedkoper is. Betonbouw is energiebewust omdat de draagkracht erg hoog is evenals de isolatiewaarde. Door gebruik te maken van beton kunnen de muren minder dik worden gemaakt en kan je toch met minder energie dezelfde ruimte verwarmen. Beslist iets om eens goed over na te denken als jij op zoek gaat naar een nieuwbouwwoning en energiebewust en kostenbewust bent.

Lees ook: Zo hergebruik jij jouw oude iPhone

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer