Home Nieuws Zo toekomstgericht het werken in de elektrotechniek

Zo toekomstgericht het werken in de elektrotechniek

by Redactie
elektrotechniek

Sta je op het punt om een studiekeuze te maken? Dan wacht je een zeer belangrijke en vooral toekomstgerichte beslissing. Als je deze website hebt aangeklikt, is de kans groot dat je geïnteresseerd bent in elektrotechniek. Een goede reden om je eens verder te verdiepen in de mogelijkheden hierin en een beeld te vormen hoe toekomstgericht het werken in de elektrotechniek is. 

Volop toekomstkansen in de elektrotechniek

Laten we meteen maar met de deur in huis vallen. Er zijn volop toekomstkansen in de elektrotechniek. Veel bedrijven die in deze sector actief zijn, zijn nu al volop op zoek naar elektromonteurs en de verwachting is dat de vraag hiernaar alleen maar groter wordt. Als je geïnteresseerd bent in elektriciteit, elektronica en elektromagnetisme is het dus zeker een goed om opleidingen elektrotechniek in overweging te nemen.

Wat verstaat men onder elektrotechniek?

Elektrotechniek is een verzamelterm van alles wat met elektriciteit, elektronica en elektromagnetisme te maken heeft. Je begrijpt uit deze bovenstaande definitie wel dat de term elektrotechniek zeer veelzijdig is. Het vakgebied is onderverdeeld in onder andere elektronica, digitale computers, energietechniek, telecommunicatie, controlesystemen, RF-techniek, signaalverwerking, instrumentatie en micro-elektronica. Door het volgen van een opleiding elektrotechniek of elektronische engineering kun je in een van deze sectoren aan de gang gaan en jezelf specialiseren.

Dit kun je verwachten van een opleiding elektrotechniek op MBO niveau

Een opleiding elektrotechniek op MBO niveau is een BBL opleiding. De letters BBL staan voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Bij dit soort studies wordt een combinatie gemaakt tussen het leren en werken. Hierdoor door je meteen al zeer veel nuttige ervaring op want je komt te werken bij een erkend leerbedrijf. Dit soort bedrijven bieden je volop mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Het is zelfs niet uitgesloten dat je bij dit soort bedrijven later aan de gang kunt want (zoals aangegeven) dit soort bedrijven zijn vrijwel continue op zoek naar personeel die een opleiding elektrotechniek hebben afgerond.

Verschillende elektrotechniek opleidingen

Uit onze eerdere opmerking dat de term ‘elektrotechniek’ een verzamelbegrip is, kun je best de conclusie trekken dat je kunt kiezen uit verschillende elektrotechniek opleidingen. De verschillen zitten hem met name in de sector waar je aan de slag zal gaan. Daarnaast heb je bij de betere opleidingsinstellingen de keuze uit verschillende niveaus en kun je jezelf binnen het opleidingsinstituut ontwikkelen en laten groeien. De niveaus lopen uiteen van 1 tot 3. Na het volgen van een van de elektrotechniek opleidingen ben je in staat om deze markt zelf toe te treden.   

Tot slot de vraag wat je kunt verdienen in de elektrotechniek. De kans is groot dat je hierin niet zal worden teleurgesteld. Het is uiteraard lastig om je in dit opzicht een specifiek startsalaris aan te geven. Het is wel goed om je te wijzen op het aloude economische model van vraag en aanbod. Even heel praktisch: door de hoge vraag is het elektrotechniek salaris vrij gunstig. Zo toekomstgericht is een opleiding elektrotechniek dus.

You may also like

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees Meer